open-navfaktor-logo
search
Ministar sigurnosti
Cikotić: Kako god rat završio Rusija neće biti ona kakvu poznajemo
Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić danas je izjavio da je već vidljivo da je početak invazije Ruske Federacije na Ukrajinu jedna prelomnica u modernim međunarodnim odnosima i međunarodnoj sigurnosti nakon koje više ništa neće biti isto.
04.03.2022. u 21:33
get url
text

- Cijenimo da ni Rusija poslije svega ovoga kako god se ovo završi neće biti Rusija kakvu poznajemo kao što ni evropski poredak neće biti onakav kakvim ga poznajemo. Iz tih razloga smatram da Rusija u početnim danima pogotovo na nivou morala, politke pa i medija nije uspjela da ostvari nikakve bitne efekte u odnosu na ono što možemo da pretpostavimo da su bili planovi ruske invazije. Cijenimo da ni uspjesi na vojnom polju odnosno na linijama fronta ne pravdaju jednu supremaciju u naoružanju, opremi i tehnici koju je Rusija imala na samom početku ove invazije, koje je imala u geografskom rasporedu svojih snaga - kazao je Cikotić.

Iz navedenog kaže da se može zaključiti da su “pred nama nova borbena dejstva da pregovori u prve dvije runde nisu ponudili nikakvu osnovu za očekivanja da se ovdje pregovorima može bilo šta u dogledno vrijeme u narednih nekoliko rundi približiti i dogovoriti”.

- Dakle, ta dejstva će se sasvim sigurno nastaviti i sasvim realno je očekivati i povećanje broja učesnika obostrano - ističe Cikotić.

Kaže da situacija u Ukrajini ima refleksije na čitav svijet a “posebno nekoliko neuralgičnih tačaka evropskog prostora gdje Rusija pokazuje svoje prisustvo, interese i namjere i svakako da prostor zapadnog Balkana pogotovo prostor BiH koji se graniči s NATO-om i EU predstavlja jedan poseban interes za Rusiju”.

- Vjerujem da će i evropske institucije i NATO savez zbog odgovornosti za vlastitu sigurnost i zbog odgovornosti koju NATO ima prema stabilnosti u BiH u odnosu na odredbe Opšteg okvirnog sporazuma za mir, voditi računa o toj svojoj odgovornosti. Isto tako znam da su odgovorne državotvorne snage BiH spremne da ulože sve potrebne napore da sačuvaju stabilnost, sigurnost i mir u BiH - poručio je Cikotić novinarima u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.