open-navfaktor-logo
search
Nakon protesta
Cikotić podržao zahtjeve sindikata za poboljšanje statusa policijskih službenika
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić razgovarao je danas s predstavnicima Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini nakon protesta pripadnika policijskih agencija održanih ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojem su ukazali na loš materijalno-finansijski status.
16.05.2022. u 16:02
get url
text
Emir Tanović, Dragan Krvavac, Selmo Cikotić, Haris Salan i Edin Kahrimanović
Emir Tanović, Dragan Krvavac, Selmo Cikotić, Haris Salan i Edin Kahrimanović

Tokom sastanka razgovarano je i o drugim problemima sa kojima se suočavaju policijski službenici, te mogućnostima poboljšanja uvjeta rada.

- Ministar Cikotić je naglasio da je Ministarstvo sigurnosti, uvažavajući potrebu da se unaprijedi status policijskih službenika, još krajem prošle godine dostavilo Vijeću ministara BiH na usvajanje prijedlog Odluke o utvrđivanju visine posebnog dodatka na platu policijskim službenicima u policijskim organima BiH i državnim službenicima u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu koji obavljaju poslove koji su u neposrednoj vezi sa operativno-istražnim poslovima. Međutim, ovu odluku još nije usvojilo Vijeće ministara BiH.

VEZANI TEKST - Stotine državnih policajaca protestovalo pred Parlamentom BiH

Također, složio se da su policijski službenici sa državnog nivoa u neravnopravnom položaju jer imaju niža primanja u odnosu na policijske službenike sa nekih nižih nivoa vlasti. Taj status je dodatno pogoršan zbog poskupljenja goriva, imajući u vidu da većina policijskih službenika sa državnog nivoa zbog prirode posla putuje iz drugih gradova ili na najudaljenije granične prijelaze - saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Navedeno je da je na sastanku zaključeno da se za rješavanje ovih problema, uz neupitnu podršku Ministarstva sigurnosti BiH, očekuje podrška i svih drugih nadležnih institucija.

Delegaciju sindikata predvodio je predsjednik Saveza sindikata Dragan Krvavac, a u njoj su bili i predstavnici tri policijske agencije koje čine ovaj Savez sindikata, i to Emir Tanović iz Granične policije Bosne i Hercegovine, Edin Kahrimanović iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Haris Salan iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.