open-navfaktor-logo
search
Obilne padavine
Civilna zaštita upozorava na nove poplave: Jala se izlila iz korita, vodostaji ostalih rijeka u porastu
I na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka je u blagom porastu. U Kaknju se izlila rijeka Zgošća, ali još uvijek nema opasnosti po stanovništvo ili objekte
01.06.2019. u 15:52
get url
text

Usljed velike količine padavina moglo bi doći do poplava na što upozoravaju i Federalni hidrometeorološki zavod, te Federalna uprava civilne zaštite, FUCZ.

Kako ističu iz FUCZ-a Federalni hidrometeorološki zavod na temelju temelju dostupnih meteoroloških prognoza, platforme Evropskog centra za poplave - EFAS-a upozorava na moguće velike količine vode 2. juna 2019. godine.

- Postoji mogućnost izljevanja rijeka iz korita, naročito malih vodotoka – bujice (¨flash flood¨), na području sliva rijeke Bosne, prije svega: lijeve pritoke Bosne: sliv Lašve i Usore, desne pritoke rijeke Bosne: sliv Krivaje i Spreče, direkne pritoke rijeke Bosne u gornjem i srednjem dijelu sliva, direktna pritoka rijeke Save – Tinja, lijeve pritoke Drine u Federaciji BiH. Vrijeme mogućeg dešavanja – vrh vodnog vala: najranije kasni večernji i rani jutarnji sati 01/02.06.2019 godine – ističu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, te dodaju da je moguća i aktivacija klizišta na spomenutim područjima.

I Služba civilne zaštite Grada Tuzle izdala je upozorenje građanima zbog neprekidnih padavina.

- Upozoravamo građane Tuzle, kao i pravna lica, odnosno poslovne subjekte, da poduzmu neophodne mjere u cilju samozaštite od mogućih posljedica koje mogu nastati izlivanjem vodotoka iz svojih korita. Ovo se naročito odnosi na sve one koji svoje objekte i imovinu imaju u neposrednoj blizini riječnih ili korita bujičnih potoka. Neophodno je da svoju imovinu (hranu, uređaje, živu stoku i sl.) sklone na za to bezbjedna mjesta – navode iz Službe civilne zaštite Grada Tuzle, te dodaju da su ekipe civilne zaštite, zajedno sa pripadnicima Profesionalne vatrogasne brigade, na terenu i djelovati će u skladu sa situacijom i potrebama.

Kako prenosi portal Tuzlanski.ba izlila se rijeka Jala kod Tehnološkog fakulteta i Studentskog centra u Tuzli. 

- Nabujala voda prijeti da odnese i most koji vodi prema Omegi kao i sonovod u neposrednoj blizini. Poplavljena su i dvorišta okolnih kuća. Most je trenutno ograđen žutom trakom i osiguravaju ga pripadnici policije - navode na portalu Tuzlanski.ba

I na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka je u blagom porastu. U Kaknju se izlila rijeka Zgošća, ali još uvijek nema opasnosti po stanovništvo ili objekte.

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH i sutra se u BiH očekuje nestabilno vrijeme, kiša od jutarnjih sati na području Krajina i dijela svjevera Bosne.

- U ostalim područjima kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom se očekuju od sredine dana prema večernjim satima. Tokom noći na ponedjeljak prestanak padavina - saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.