open-navfaktor-logo
search
Dvodnevna posjeta BiH
Članovi kolegija oba doma PSBiH razgovarali sa turskim ministrom Cavusogluom
Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom, koji boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.
05.05.2021. u 17:39
get url
text

Tokom srdačnog i otvorenog razgovora, obostrano su istaknuti dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja, te je naglašena potreba da se oni nastave razvijati i na političkom, a posebno na ekonomskom planu.

Ministar Cavusoglu istakao je da se prijateljska Turska zalaže za jedinstvo Bosne i Hercegovine, te podvukao snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu, stabilnosti i evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. Takođe je naglasio da vlasti u Turskoj intenziviraju aktivnosti koje treba da dovedu do većeg prisustva i ulaganja turskih investitora u BiH.

Dodao je da je Turska opredijeljena i za punu i što skoriju implementaciju bilateralnog sporazuma o saradnji u oblasti izgradnje infrastrukturnih projekata, uključujući posebno izgradnju auto-puta Sarajevo-Beograd. Istovremeno, najavio je i nastavak podrške njegove zemlje procesu vakcinacije i imunizacije građana Bosne i Hercegovine, kao i pomoć za prevazilaženje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije COVID-19.

Članovi kolegija oba doma PSBiH posebno su zahvalili ministru Cavusogluu na turskoj donaciji 40.000 vakcina protiv COVID-19, te izrazili uvjerenje da će u narednom periodu obje zemlje nastaviti da koriste benefite potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini i uvećati trgovinsku razmjenu koja iznosi oko 600 miliona eura godišnje.

Prema ocjeni članova kolegijuma oba doma PSBiH, snažan poticaj daljoj privrednoj saradnji dvije zemlje, te povezivanju i ekonomskom oporavku regiona bit će početak izgradnje auto-puta i brze ceste Sarajevo-Beograd.

Članovi rukovodstva oba parlamentarna doma informisali su ministra Cavusoglua o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, naglašavajući kako se u BiH, u ovoj predizbornoj godini, razgovara o cijelom nizu reformi, koje, kako je rečeno, treba da dovedu do izmjena izbornog zakonodavstva, kao i do jačanja vladavine prava, radi uspostavljanja političke stabilnosti i ubrzanja procesa evropskih integracija. S tim u vezi, naglašeno je kako BiH želi mir, stabilnost, daljnji ekonomski razvoj, te jačanje unutrašnjeg i regionalnog dijaloga o svim otvorenim pitanjima.

Izražen je obostrani interes za jačanje trilateralnog dijaloga između BiH, Srbije i Turske, kao i između BiH, Hrvatske i Turske što bi, kako je ocijenjeno, dodatno doprinijelo jačanju političke i ekonomske saradnje u regionu.

Ministar Cavusoglu prenio je svojim domaćinima poseban pozdrav predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Sentopa, kao i poziv da bude realizovana radi pandemije odgođena posjeta rukovodstva oba doma PSBiH Republici Turskoj, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.