open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Članovi Predsjedništva BiH sa šefom diplomatije Srbije: Važno riješiti pitanje međudržavne granice
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su ministra vanjskih poslova Republike Srbije Nikolu Selakovića.
18.03.2021. u 14:45
get url
text

Dvodnevna posjeta ministra vanjskih poslova Srbije je prilika da se porazgovara o sveukupnim bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, koji su posebno u zadnje vrijeme intenzivirani, konstatovano je na početku sastanka. Izraženo je zadovoljstvo prilikom za susret i razgovore o unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije i pored teških vremena prouzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije je prenio pozdrave predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča Predsjedništvu BiH i potvrdio zainteresovanost da se prati trend intenziviranja i unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Konstatovano je da su Bosna i Hercegovina i Srbija u vremenu pandemije pokazale dobar primjer regionalne saradnje. Članovi Predsjedništva BiH su ponovili zahvalnost za pomoć Republike Srbije Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije i za donirane vakcine protiv koronavirusa. Istaknut je značaj posjete predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini 2. marta a radi uručenja donacije vakcina, i tom prilikom je održan bilateralni sastanak Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srbije, kada je i razgovarano o daljem unapređenju saradnje dviju zemalja.

U kontekstu razgovora o unapređenju bilateralnih odnosa je izražen interes za kontinuitet kontakata na visokom nivou, te dobrom saradnjom nadležnih institucija po oblastima i pitanjima od interesa za građane obje zemlje.

Istaknuto je da treba nastaviti razgovore posebno u cilju poboljšanja ekonomske saradnje i infrastrukturnog povezivanja. Prilika za jačanje ekonomske saradnje je kroz susrete privrednika, te unapređenje vanjskotrgovinske razmjene, a u planu je i održavanje zajedničkog ekonomskog foruma u Beogradu. Razgovarano je o značaju infrastrukturnog povezivanja i realizaciji projekta izgradnje autoceste Sarajevo-Beograd.

Razgovarano je i o ilegalnim migracijama gdje je istaknuta potreba kontinuirane razmjene informacija o situaciji u vezi sa migrantima i uspostavljanje bolje koordinacije. Članovi Predsjedništva BiH i ministar vanjskih poslova Republike Srbije su izrazili interes za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, gdje je posebno istaknuta važnost rješavanja otvorenog pitanja međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, što će se rješavati u okviru kontakata na najvišem nivou, s ciljem potpisivanja odgovarajućeg međudržavnog sporazuma o tome, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.