open-navfaktor-logo
search
Pravosuđe
Članovi VSTV-a o ostavci Biljane Simeunović: Predsjedniče Lagumdžija, imamo problem s vašim nečinjenjem
Biljana Simeunović podnijela je ostavku na poziciju potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zbog, kako je navela, opstrukcija direktora i Sekretarijata Vijeća, te nedostatka komunikacije kojom joj je onemogućno obavljanje poslova predviđenih Zakonom o VSTV-u.
06.09.2023. u 12:41
get url
text

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je u otvaranju prvog dana sjednice Vijeća da je dobio pismeni podnesak o ostavci potpredsjednice Biljane Simeunović, koja je dostavljanjem Sekretarijatu stupila na snagu. On je tražio da se podnesak u kojem je kratko obrazloženje njene odluke dostavi i drugim članovima Vijeća kako bi bili upoznati.

- U vezi sa Sekretarijatom, bilo je vrlo neugodnih situacija. Moj posao je ono za što me vi ovlastite, i to piše u zakonu, međutim, tu je postojao veliki otpor. (…) Neću da preuzmem na sebe odgovornost za nešto što ne mogu da obavljam, ne mogu vršiti nadzor nad Sekretarijatom jer to direktor ne odobrava - kazala je Simeunović kratko u obrazloženju članovima Vijeća.

Ona je dodala da dan u kancelariji provede bez mogućnosti obavljanja radnih zadataka i da takvim postupanjem ne želi završiti posljednje godine svoje pravne karijere.

- Neću da me se izjednačava s tom vrstom politike, radim savjesno i imam ugled. Želim da se iz tog dijela izmaknem. Vrijeme mogu korisno iskoristiti kao tužilac, a ne ovako - kazala je ona.

Lagumdžija je kazao da žali zbog situacije u koju su se doveli i njene odluke, da je ranije pokušavao pitati da li se previše miješa u rad Podvijeća, na šta je dobijao odgovor da bi se više trebao miješati.

Član Vijeća Sanjin Bogunić je podržao stav Simeunović, dodajući da je on i ranije govorio da postoji loša komunikacija i vrlo loša reakcija predsjednika Vijeća Lagumdžije u pogledu rješavanja tih situacija.

- Imamo, predsjedniče, problem u komunikaciji i ne mogu to kriti više, imamo problem s vašim nečinjenjem. Vi niste vršili pritisak nikad, jednostavno niste takav čovjek, ali vašim nečinjenjem doveli ste do ovakvih situacija - kazao je on.

Mustafa Šabić je rekao da u ovom trenutku Vijeću ne treba ostavka Simeunović. Iako, kako kaže, nije vidio sve navode i činjenice iz podneska, Šabić je zamolio potpredsjednicu da bar do sutra ne podnosi ostavku, ukoliko nije "neki specijalni razlog".

VEZANI TEKST - Biljana Simeunović podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice VSTV-a

- Neke stvari treba potisnuti i ja gutam neke stvari, ali zbog napretka države i samog VSTV-a - kazao je on.

Drugi članovi Vijeća su zamolili Simeunović da razmisli i povuče odluku o ostavci, dok je Lagumdžija kazao da svi predlože one koji su se spremni kandidovati na poziciju potpredsjednika VSTV-a BiH.

- Pali smo na ispitu, nismo uspjeli da sjednemo. Nije se pokušao riješiti problem i ostajemo bez jednog člana predsjedništva. Nadam se da ćemo izvući neku pouku - rekla je potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.