open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Članu Predsjedništva SDP-a Begiću četiri godine zatvora zbog zloupotrebe, prevare i pronevjere
Općinski sud u Zenici izrekao je prvostepenu presudu kojom je bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona Senaida Begića osudio na četiri godine zatvora zbog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja, u vezi sa krivičnim djelima prevara i pronevjera u službi.
30.09.2020. u 11:18
get url
text

Begić je član Predsjedništva SDP-a i zastupnik te partije u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta.

Na šest mjeseci zatvora osuđen je i šef za finansije te ustanove Omer Avdaković.

Prema navodima iz optužnice, Begić je kao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK nezakonito zapošljavao, zloupotrebljavao naknade za troškove prijevoza, nepropisno omogućavao pacijentima refundaciju troškova liječenja u inostranstvu i kupovao skupocjene mobitele bez pokrića.

Optužnicu je potvrdio Općinski sud u Zenici 30. aprila prošle godine. Sva djela koja mu stavlja na teret dešavala su se između 2012. i 2016. godine dok je bio direktor Zavoda.

Avdaković se tereti da je kao šef finansija ove zdravstvene institucije naložio isplatu naknada članovima Upravnog odbora Zavoda od oko 200 KM iako su oni već tada bili razriješeni dužnosti.

Prema optužnici, Begić je odmah po preuzimanju mandata direktora Zavoda protuzakonito zaposlio radnika na mjesto samostalnog stručnog saradnika za ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama. Zaposlena osoba nije bila diplomirani ekonomista kako je to predviđeno Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Također, na mjesto glavnog knjigovođe je zaposlio radnicu koja nije ispunjavala uvjete propisane konkursnom procedurom.

Dalje je u optužnici navedeno da je Begić priložio lažnu adresu kako bi ostvario pravo na naknadu troškova prijevoza. Iako je živio u Zenici, on je kao adresu prebivališta prijavio adresu u Matuzićima kod Doboja. Od marta 2012. do novembra 2013. godine iz Zavoda je tako protupravno naplatio 8.206 KM.

Begića Tužilaštvo tereti i da je 2014. godine osiguraniku Zavoda omogućio liječenje i refundaciju troškova u Ljubljani iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti iz Odluke o utvrđivanju kriterija i načinu ostvarivanja prava na liječenje u inostranstvu. Potvrdu su trebali izdati klinički centri u Sarajevu ili Tuzli, što osiguranik nije imao, ali je ipak preko Zavoda refundirao preko 3.000 KM. Iste godine je sebi i još šesterici kolega na teret Zavoda kupio mobitele čija je vrijednost bila preko 2.000 KM, koji kasnije nisu rashodovani.

Tužilaštvo ZDK ga tereti i da je u posljednje dvije godine mandata pribavljao ličnu korist, zloupotrebljavajući i službeno vozilo Zavoda. On je u putne naloge upisivao netačne podatke o: početnom i završnom stanju kilometar-brojila, relaciji kretanja i zadržavanja vozila, kvarovima na vozilu u toku vožnje te utrošku goriva i maziva.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prije dvije godine pisao o Begićevim zloupotrebama dok je bio na čelu zeničkog zavoda. Novinari su otkrili da je koristio novac Zavoda za promociju na izborima, reklamiranje u medijima i kupovinu nagrada. Nakon CIN-ovog teksta Tužilaštvo ZDK je počelo provjeravati Begićev rad u Zavodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.