open-navfaktor-logo
search
Realizacija do Božića
Čović: Čini mi se da idemo u pravcu formiranja vlasti sa "Osmorkom"
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas kako mu se čini da stvari idu u pravcu fomiranja koalicije "Osmorke" i HDZ-a. 
17.11.2022. u 22:56
get url
text

Dodao je da nakon uspostave vlasti mora biti izmijenjen Izborni zakon BiH, kako bi Hrvati birali člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Hrvata.

Na pitanje jesu li "Osmorka" i HDZ BiH novi koalicijski partneri, Dragan Čović je kazao da se ide u tom pravcu.

- Vidjet ćemo, čini se da ide u tom pravcu. Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak oko tih načela programskog i zajedničkog djelovanja na svim nivoima vlasti u BiH.

Jedan dio bošnjačkih stranaka i s druge strane stranke HNS-a koji su zajedno sa HDZ-om bili na listama, ono što sam ja vidio, iščitao, mislim da ćemo već sutra do kraja dana kroz razmjene elektronskih podataka, određenih korekcija tog sporazuma, u narednih nekoliko dana moći kazati da smo samo taj dio usaglasili i onda idemo u narednu fazu dogovaranja kako bismo ispoštovali sve rokove koje predviđa Izborni zakon BiH - kazao je Čović.

Naglasio je da Demokratska fronta ne može biti dio koalicije zbog, kako je kazao, četvrtog puta "uzurpiranja" uloge hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

- Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da sa ovim partnerima idemo do Božića završiti izvršnu vlast. Tamo gdje možemo na kantonima zajedno, a svakako na nivou Federacije BiH i Vijeća ministara - rekao je Čović.

Dodao je i kako se mora stvoriti ambijent da Hrvati mogu birati svog člana Predsjedništva BiH za četiri godine.

- Mislim da ćemo ostaviti nekih tri do šest mjeseci da se uspostavi vlast i da ta procedura ide bez bilo kakvih dogovaranja s međunarodnim predstavnicima. To ova vlast mora biti svjesna da moramo uraditi i onda to lagano bez problema, kao dio reformi koje su nam nužne za kandidatski status, i uraditi - kazao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.