open-navfaktor-logo
search
"Druženje uz kafu"
Čović: Izborni zakon završiti nakon Lokalnih izbora, sastanak koalicije 2. jula u Mostaru, BiH je nedjeljiva
AUTOR: N1/Fena
20.06.2024. u 15:47
get url
text
Lider HDZ-a Dragan Čović u narednih osam mjeseci obavljat će funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tim povodom održao je tradicionalno "Druženje uz kafu" s novinarima gdje je govorio o aktuelnim temama, ali i odgovorio na pitanje šta će uraditi u slučaju da vlasti Republike Srpske pošalju prijedlog o "mirnom razdruživanju".
- Imali smo posljednjih 20 godina desetke različitih incijativa kako promijeniti Ustav BiH ili Aneks 4 Dejtona. Inicijative koje govore o decentralizaciji BiH, centralizaciji BiH van ustavnog okvira, razdruživanju, bilo ih je i bit će. Ja se uvijek baziram na Ustav isključivo. Predstavnici politike koju ja predstavljam imaju svoju ideju kako bi trebalo transformirati bh. društvo, ali o tome ćemo pričati ako se otvori pitanje o Ustavu BiH. Nema nikakve šanse da se neko razdruži u BiH, tačka. Za to ne postoje ustavni preduvjeti i opet tačka - rekao je Čović, prenosi N1.
Kazao je kako ima ideja da se pokuša skrenuti pažanja da vlast ne funkcioniše i da ima dosta nametnutih odluka i drugih problema…
- Što se tiče HDZ-a, BiH je apsolutno nedjeljivo društvo. Hoćemo li nekada imati 2/3 većine da nešto drugačije unaprijedimo ovu nesavršenu organizaciju… Pokušali smo to prije skoro 20 godina, kada smo bili blizu promjene, ali današnji trenutak nije siguran za mijenjanje Ustava - rekao je Čović.
Smatra kako je pravi put da se otvori pregovarački proces u EU i onda pokušati riješiti neke stvari.
- Smatram da jedino razdruživanje može biti razdruživanje u EU - naglasio je.
Kazao je kako je uvjeren da se budžet može brzo dogovoriti, ali da se i može ubrzo formirati Pregovarački tim i Plan rasta, ono što nam je potrebno na putu ka EU.
- Budžet je formalno politički dogovoren prije pet ili šest mjeseci, ali je problem realizacije uvjeta koje Federacija BiH nije ispoštovala, a to je da nađemo model raspodjele sredstava koja su na podračunima, radi se o stotinama miliona KM - kazao je.   
Nakon dobijanja zelenog svjetla za kandidatski status, Čović kaže da je posljednja tri mjeseca nastupila stagnacija, ali da u vremenu predsjedavanja Mađarskom BiH treba pokušati otvoriti pregovarački proces u desetom mjesecu, nakon lokalnih izbora.
- Budemo li se ovako ponašali, od toga neće biti ništa, ali uvjeren sam da se to može promijeniti na način da imamo direktniju komunikaciju između svih u BiH. Do devetog mjeseca trebamo stvoriti preduvjete za pozitivan Izvještaj Evropske komisije o napretku - dodao je te kazao da je ostao jedan dio nezavršenog posla, kao što su Izborni zakon, zakon u sudu te strane sudije.  
- Želimo nastaviti jedan snažan odnos i komunikaciju s prijateljima iz međunarodne zajednice koji nekada razumiju, ali nekada i ne razumiju šta radimo. Počesto nemamo sklad u međusobnom djelovanju. Samo par dana nakon vijesti iz Brisela imali smo nametanje djelića Izbornog zakona, uvjeren sam da smo to trebali sami uraditi. Ovako smo poslali sliku da nismo u stanju to da uradimo - rekao je Ćović.
Kazao je kako je održao radni sastanak s kolegijem s obzirom na to da idu godišnji odmori i na obaveze koje imaju. Vjena kojoj će razmatrati sve tačke koje budu usvojene u Zastupničkom domu. Ukoliko bude bilo potrebe, održat će i vanrednu sjednicu za budžet.
Okupljanje stranaka koalicije na nivou države BiH, bit će, rekao je Čović, 2. jula u Mostaru. Cilj je, kazao je, stabilizirati odnose. Najavio je da će se do tada raspraviti pitanje funkcionisanja većine – Trojka, HDZ i SNSD.
- Rekao bih da se ne bavimo sami sobom, dovoljno negativnog je urađeno. Moramo učiniti da u mirnoj atmosferi upravljamo ovim procesima, a onda imamo pravo tražiti od međunarodnih predstavnika da nas ohrabre i da odluke donosimo sami - rekao je Čović.
Istakao je kako je "budžet dobar test funkcionisanja većina".
Govorio je i o izmjeni Izbornog zakona BiH u smislu legitimnog predstavljanja te kazao da će to biti pitanje svih pitanja nakon lokalnih izbora, kako bi se taj problem riješio do narednih općih izbora.
- To pitanje smo nekoliko puta dogovorili sa partnerima, danas je taj proces stao jer smo shvatili da pregovaračke strane nisu samostalne, ali imamo prijedlog koji bi zadovoljio sve odluke u Strazburu i zadovoljiti sadašnji ustavni okvir - kazao je.
Ponovio je stavove u vezi s izgradnjom južne interkonekcije plinskih transportnih sistema te kazao da je to strateški interes BiH i hrvatskog naroda, ali da moraju biti zadovoljeni najviši standardi, između ostalog, osnivanje javnog preduzeća sa sjedištem u Mostaru čiji bi vlasnik bila Vlada FBiH.
Komentirao je i uvedene sankcije pojedincima i firmama u BiH, te kazao da ne vidi nikakvog smisla u tome, ali da se one intenzivno donose posljednje 24 godine i da je sam bio smijenjen kao član Predsjedništva BiH.
- Neko vjeruje da će se uvođenjem sankcija stabilizirati odnosi, ali trebamo provjeriti da li su te sankcije bile korisne. Trebamo tražiti rješenja, a ne dalje odlaziti u političko blato - kazao je.
Pohvalio je odnos sa premijerom Federacije Nerminom Nikšićem te najavio da bi pitanje imenovanja direktora Federalne uprave policije trebalo biti na dnevnom redu u sedmom ili osmom mjesecu.
- Bio bih sretan da završimo sva imenovanja koji se vežu za Vladu FBiH što prije. Preduvjet je bio da imenujemo komisije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH - kazao je.      
Govorio je i o zastoju usvajanja seta fiskalnih zakona u Vladi FBiH te kazao da se ne smije igrati s tim prijedlozima zakonima, kako se ne bi narušili odnosi.
- Tražimo hitno usvajanje fiskalnih zakona, ali to mora raditi ekspertni tim, a ne političke opcije – zaključio je Čović.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.