open-navfaktor-logo
search
Lider HDZ-a
Čović najavljuje blokade: Vrijeme je isteklo, a uvjeta za izbore nema
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović gostovao je večeras u Dnevniku HRT-a, te se osvrnuo na pregovore koji su se za vikend odvijali u Neumu.
30.01.2022. u 21:09
get url
text

VEZANI TEKST - Kraj dogovora u Neumu: "Dom naroda, funkcionisanje FBiH, Predsjedništvo, jako smo blizu"
 

Kazao je da ga raduje to što su prvi put u pisanoj formi dobili prijedlog bošnjačkih stranaka vezano za članove Predsjedništva i Dom naroda, "ali da je ipak kasno".

- Vrijeme je isteklo, mi smo ove stvari trebali završiti krajem prošle godine, produžili smo mjesec dana, tako da je ovaj format pregovora ostao iza nas - istakao je predsjednik HDZ-a..

Tvrdi da su međunarodni akteri koji su učestvovali u pregovorima govorili da treba osigurati da i Hrvati trebaju birati svoje legitimne predstavnike.

- Kad stavimo pojedine modele, odnosno prijedloge i oko Predsjedništva i domova naroda u BiH, primarno Doma naroda Federacije, onda tu imamo jako puno problema - rekao je Čović.

Smatra da je hrvatska strana ponudila vrlo jasne modele, do kraja usklađene s mišljenjima Venecijanske komisije i evropskim standardima.

VEZANI TEKST - Komšić: Izetbegović je ostao dosljedan i principijelan, HDZ se ne može pomiriti sa porazom
 

- Meni se činilo i sinoć da ćemo završiti te pregovore, da je sve dobro. Međutim, jutro kad smo počeli pregovarati dalje, onda smo jasno shvatili da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka žele napraviti jednu preinaku u tom pristupu, eliminirati konstitutivne narode iz odrednica Ustava u članku 4. i 5. gdje se govori o domovima naroda i predstavništvu, što, naravno, nismo mogli ni pod kakvim uvjetima prihvatiti - kazao je.

 Naglasio je kako je bio vrlo optimističan, ali da je taj optimizam izblijedio jer nisu uspjeli u šest mjeseci intenzivnih razgovora.

- Treba biti realan, vrijeme je isteklo i bojim se da će se dalje samo ići na kojekakve političke kalkulacije. Mi formalno-pravnih uvjeta za organiziranje izbora nemamo, ali, evo, ako uspijemo nešto posebno dogovoriti, onda bi u Parlamentarnoj skupštini BiH morali napraviti izmjene izbornog zakona koje bi nam to mogle omogućiti pa da kažemo da imamo jedan demokratski proces izbora - rekao je Čović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.