open-navfaktor-logo
search
Boravi u Izraelu
Čović posjetio Yad Vashem i susreo se sa Benjaminom Netanyahuom
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović posjetio je Yad Vashem, svjetski memorijalni centar Holokausta, tokom službene posjete Državi Izrael.
07.06.2022. u 13:17
get url
text

Čović je učestvovao u ceremoniji sjećanja i položio vijence u spomen na šest miliona Židova ubijenih u holokaustu. Odajući najdublje poštovanje, Čović je potvrdio da će u svojstvu predsjedavajućeg Doma naroda raditi na donošenju neobavezujuće radne definicije antisemitizma u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Izjavio je kako se svjetski čelnici moraju okupiti i zavjetovati se da više nikada neće dopustiti da se užasi holokausta, kao jedne od najmračnijih stranica u povijesti čovječanstva, ponove. Nakon svečanog obraćanja, Čović je položio vijence u Domu sjećanja.

Dragan Čović također se sastao i s bivšim dugogodišnjim premijerom Izraela i aktuelnim liderom opozicije Benjaminom Netanyahuom.

Tokom sastanka, dužnosnici su govorili o državnoj sigurnosti, bilateralnim odnosima, ekonomskim ulaganjima, te cjelokupnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Različite mogućnosti za unaprjeđenje odnosa između Bosne i Hercegovine i Izraela treba iskoristiti maksimalno, istaknuli su dužnosnici.

Čović je također izvijestio Netanyahua o svojim nadolazećim nastojanjima da donese pravno neobavezujuću definiciju antisemitizma, kako bi se Bosna i Hercegovina pridružila drugim zemljama širom svijeta koje rade na suzbijanju zla antisemitizma, navodi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.