open-navfaktor-logo
search
Saopćili iz HDZ-a
Čović sa Schmidtom o "legitimnom predstavljanju", ali i "političkim nasrtajima na pravosuđe"
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu održao radni sastanak s novoimenovanim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom na kojem se razgovaralo o prilikama u BiH.
10.08.2021. u 13:32
get url
text

Naglasak je stavljen na očekivanja od tekuće neizborne godine, stabilizaciju političkog dijaloga, napredak na EU i NATO putu te na otklanjanje postojećih diskriminacija na svim administrativno-političkim nivoima, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

U svjetlu razgovora o jednakopravnosti Čović je ključnim istaknuo izmjene Izbornog zakona BiH i ograničene ustavne izmjene.

One će, kako je kazao, "pružiti prijeko potreban iskorak i institucionalno zaštititi jednakopravnost i legitimno predstavljanje".

- Krajnje je vrijeme da otklonimo postojeće diskriminacije prema svim žiteljima u našoj domovini i do kraja stabiliziramo dijalog – kazao je Čović.

Put BiH prema Evropskoj uniji i NATO-u okosnica je rada hrvatskih političkih dužnosnika, istaknuo je prilikom razgovora.

Perspektiva razvijene i evropske BiH, kako je dodao, mora se poduprijeti konstruktivnim radom, poštivanjem postignutih političkih sporazuma te neupitnim uvažavanjem načela konstitutivnosti, jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja.

Također, istaknuo je zabrinutost zbog ozbiljnih političkih nasrtaja na nezavisnost i funkcioniranje pravosudnih institucija, dotičući se poimenice Tužilaštva BiH, Suda BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.