open-navfaktor-logo
search
Konferencija
Čović: Vjerujem da ćemo pronaći kvalitetna rješenja za BiH
Siguran sam da na našem euroatlanskom putu moramo slijediti naše prijatelje, Republiku Hrvatsku, kako bismo do našeg cilja uspjeli doći mnogo brže nego što smo se prema njemu kretali u posljednjih 10-ak godina, i vjerujem da ćemo kroz sva tri panela u sklopu konferencije "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini" od eksperata dobiti jasnu poruku u vezi s tim - istaknuo je u četvrtak u Neumu predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.
18.03.2021. u 14:12
get url
text

- Vjerujem da ćemo dobiti dovoljno jasnog okvira da mi koji se kroz izvršnu, zakonodavnu i uopće političku vlast trudimo pronaći konačna, kvalitetna rješenja za Bosnu i Hercegovinu, te na tragu zaključaka ove konferencije to i uspijemo - kazao je Čović.

Naglasio je kako je potrebno naći organizacijski model za BiH koji će uvažiti najviše evropske demokratske standarde.

- S druge strane, taj model treba uvažiti sva ključna obilježja Bosne i Hercegovine, što je naša historija, ta multikulturalnost i multietničnost, i sve ono što možemo vezati s tim, i na kraju opet napraviti racionalnu, učinkovitu i upravljivu državu koju danas kao takvu nemamo - istaknuo je Čović.

Prvi panel dao je, kako kaže, evropske okvire za Bosnu i Hercegovinu.

- Drugi će govoriti o federalizmu i kako da nađemo uspješan put i napravimo tranziciju, transformiramo se prema našem euroatlanskom putu koji nema alternativu. Ono što je zadnje je kako izbjeći iskustva iz historije, jer smo u posljednjih 120 godina prošli pet različitih uređenja na prostoru u kojem živimo. Ta iskušenja koja su nas pratila kroz historiju, kao grešku ne bismo smjeli ponoviti u budućem vremenu - kazao je Čović.

Dodao je kako mu je veliko zadovoljstvo što je danas mogao biti prisutan kao uvodničar na ovakvom događaju.

- Želim pozdraviti sve one koji su dali doprinos da ova konferencija dobije dimenziju četvrti put po redu, u ovim okolnostima COVID-19. Zahvaljujem se rektoru mostarskog Sveučilišta, sarajevskog Univerziteta, ministru Grlić Radmanu, ali i svima onima koji su pružili ruku da danas kroz stručnu i naučnu ekspertizu govorimo o izazovima Bosne i Hercegovine - ustvrdio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.