open-navfaktor-logo
search
Amandman na Ustav
Čovićeva politika u Skupštini TK: "Trojka", PDA i SD ne daju nekonstitutivnim građanima da budu u rukovodstvu
Zastupnici "Trojke", odnosno Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i pravde (NiP) i Naše stranke (NS), zajedno sa zastupnicima Pokreta demokrstake akcije (PDA) i Socijaldemokrata (SD BiH), danas su odbili da predstavnicima "ostalih", tačnije nekonstitutivnim narodima, omoguće ulazak u rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona.
15.12.2023. u 16:05
get url
text
Glasanje u Skupštini TK
Glasanje u Skupštini TK

Naime, Skupština Tuzlanskog kantona danas nije usvojila amandman na Ustav Tuzlanskog kantona, kojim bi se formirao Klub ostalih te bi zastupnici iz reda ostalih dobili pravo da uđu u rukovodstvo Skupštine TK, pored predstavnika Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Za amandmane je glasala skupštinska većina odnosno zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF), dok je opozicija bila suzdržana, pa amandmani nisu dobili potrebnu podršku. S obzirom da se radi o izmjenama Ustava Tuzlanskog kantona, da bi amandamani bili usvojeni bilo je potrebno da za njih glasaju dvije trećine zastupnika u Skupštini TK.

 

- SDP i NS su definitivno potvrdili da su privjesak HDZ-a. Svi koji su živjeli u ubjeđenju da su ove dvije stranke građanske, danas su dobili potvrdu da SDP i NS to nisu. Mi ćemo se nastaviti boriti. Jer ovo je naša politika. I našu politiku ne određuju druge partije, naročito ne HDZ - rekla je Sandra Imširović, zastupnica DF-a, stranke koja je predložila amandmane na Ustav TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.