open-navfaktor-logo
search
O prošlosti
Čovjek koji je s reisom bio u logoru: Dijelio je sudbinu da bude ubijen, bio je targetiran kao meta
Reakcije na izjave reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića su orkestrirane. One su smišljene i one su u kontinuitetu nečega što se zove realizacija programa SANU 2 koji je evaluiran 2011. godine. 
07.03.2023. u 22:47
get url
text

To je u Hayatovoj emisiji Otvoreni studio kazao Alija Muminović, bivši zastupnik u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine i zatočenik u logoru Turija u Konjicu, u kojem je bio zatočen zajedno sa reisom Kavazovićem.

Nije trebalo dugo čekati od objave intervjua koji je dao za MTV Igman, pa da se mnogi svom žestinom obruše na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića zbog izjava o napadima na IZ i o borbi za državu koja se danas vodi u institucijama.

Rekli su da se zgražavaju nad retorikom vjerskog lidera.

Iz Tužilaštva su kazali da poglavar Islamske zajednice u BiH može biti prijavljen istražnim organima zbog svoje izjave u kojoj je naveo da "zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu".

Muminović ističe da je sasvim je bjelodano da su napadi na uvaženog reisu-l-ulemu ciljani, osmišljeni i da su oni zapravo borba drugim sredstvima.

- Ovo je kontekst ratnohuškačkog kontinuiteta koji je emanentan predsjedniku manjeg bh. entiteta Miloradu Dodiku. Ako promatramo narativ Dodikovog izražaja, moramo konstatirati da je uvredljiv, pežorativan. Da u svakoj prilici pokušava da umanji važnost institucija. Da Bošnjake kao narod koji živi ovdje naziva nekad muslimanima, nekad Bošnjacima. Na uvaženog reisa se mogu referirati samo kao sapatnik i neko ko je proveo 169 dana zajedno u zatočeništvu. Prije nego što se fokusiram na ovaj dio, referirat ću se na to da reis baštini podršku naroda, da je sve varijabilno, a da je IZ datost, ona je konstanta i nepromjenjiva i trajat će do Sudnjeg dana – kaže Muminović.

Dodaje da tendenciozno, sa svom žestinom, neki međunarodni faktori žele devastirati institucionalni oblik za koji se reis zalaže.

- Njegove izjave su legitimne. U njegovim izjavama nema ništa sporno. On je kao mudar čovjek, koji je strpljivošću izgradio IZ i nastavio kontinuitet prethodnika na način da sasvim legitimno može reći, uvjetno govoreći, da ako bude nešto, bit će to. Ne možemo mi gledati spuštenih ruku na devastaciju države kroz rušenje njenih institucija. To je naše prirodno pravo i trebamo ga konzumirati – rekao je.

Ako analiziramo izjave međunarodnih zvaničnika, počevši od Ambasade SAD-a, koja govori o dva dijela, moramo se dobro zabrinuti i dobro razmisliti šta to Bošnjaci trebaju činiti kako bi se sačuvale institucije, smatra Muminović. One su dio unutrašnjeg suvereniteta. BiH se odlikuje vanjskim i unutrašnjim suverenitetom.

- Uvaženi reis je rekao samo ono što je proizvod međunarodnog prava. Da smo mi suverena država, sa unutrašnjim suverenitetom i da ćemo braniti institucije kao reprezenta unutrašnjeg suvereniteta, uključujući sva sredstva. Uvaženi reis je govoro o sredstvima, a ne o oružanom napadu, za razliku od Dodika koji je govorio da će opkoliti kasarne na Kozari. A da ne govorimo o njegovim stalnim nasrtajima na institucije BiH kroz njihovo umanjivanje, o instrukcijama iz memoranduma SANU kad zvaničnici putuju u druge države i ne kontaktiraju konzularna predstavništva nego se obraćaju ambasadama npr. Hrvatske i Srbije - naveo je Muminović.

Dodaje kako je očito je da postoje dvostruki aršini i međunarodnog i domaćih političkih faktora.

Istakao je da je reis sam po sebi institucija te da je kao gromada, jak.

- Poznajem ga iz logora, kad smo dijelili sudbinu svakog dana. Kad smo dijelili konzervu na četiri dijela, kad smo morali dijeliti prostoriju tri sa tri, a 12 nas je bilo. Kad gledam u retrospektivi, znam da je reis uvijek branio institucije, ali je branio pravo drugoga. Nikada nikog nije isključio iz nekog prava koje je ljudsko ili humano pravo, pravo koje svi baštinimo kad se tiče BiH. Reisu-l-ulema je imao funkciju tuzlanskog muftije. Dijelio je sudbinu da bude ubijen. Nije imao pravo na molitvu niti je mogao obavljati vjerske dužnosti, nije se okupao šest mjeseci. Stojički je podnosio ne samo opću patnju kroz koju smo prolazili, nego je i individualno bio targetiran kao meta - kazao je.

Zatim je dodao da kad se vrše takvi napadi, to je napad na sve Bošnjake, na institucije BiH, na sve Bosance i Hercegovce koji su spremni braniti i odbraniti institucije.

- Uvaženi reis nije nikad emitirao mržnju. Ona njemu nije primjerena. Ako ga dobro promatrate, morate zaključiti da se radi o stamenoj osobi, humanisti, čovjeku koji je spreman cijeniti drugačije – zaključio je Muminović za Hayat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.