open-navfaktor-logo
search
Koštala 3,03 miliona KM
"Crna mamba" nova Radončićeva jahta, kupio i stan u Podgorici
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić je za 14 mjeseci i nešto više od četiri miliona maraka kupio jahtu i stan sa garažom u Podgorici.
20.04.2022. u 16:08
get url
text

Predsjednik Stranke za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) Fahrudin Radončić je kupio jahtu za 3,03 miliona KM u oktobru 2020. godine.

Luksuzni crno-bijeli model "Sunseeker 80 Crna mamba" proizveden je 2010. godine. Dug je 24 metra i ima prostrani dnevni boravak, spavaću i gostinsku sobu. Sezonski vez u marini za ovu jahtu košta oko 46 hiljada maraka.

Mjesec dana prije nego što je kupio "Crnu mambu", Radončić je prodao jahtu "Princess 62", dugu 17,5 metara, koju je 2018. godine kupio za skoro 3,6 miliona KM. Ona je ove godine završila u rukama srbijanske firme "Prointer Sistem".

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su otkrili da je Radončić ovu jahtu prodao firmi za poslovno savjetovanje "Infinle Consulting" sa Pala za 2.414.425 KM.

Prema njegovim riječima, kupoprodajni ugovor je potpisan u septembru 2020, ali je firma sa Pala isplatila posljednju ratu tek u februaru ove godine. Mjesec dana kasnije jahtu je preprodala beogradskoj firmi "Prointer Sistem” za 2,45 miliona KM.

Direktorica "Infinle Consultinga" Vera Đokić kaže za CIN da je još 2020. njena firma saznala da je "Prointer Sistem" zainteresovan da kupi jahtu. Istovremeno su imali informaciju da na tržištu postoji jahta na prodaju "po malo povoljnijoj cijeni" pa su odlučili kupiti i preprodati jahtu i na tome profitirati. Prema dokumentima, zaradili su 45.133 KM.

"Prointer Sistem” je početkom aprila upisan u registar kao vlasnik jahte "Princess 62”, a portparol ove firme Martin Jokić kaže da su plovilo kupili za potrebe firme: "Da se vozimo u jahti – to je naše građansko pravo.”

Radončić kaže da nije znao da je jahta preprodana firmi iz Srbije i da nikada nisu sarađivali.

- Nisam ja prodao ništa Prointeru, nisam radio sa Prointerom jer sam prodao njima ("Infinle Consulting", op.a). Da li su oni preprodali kome drugome i za koga su oni radili, ja zaista ne znam.

Uz "Crnu mambu" Radončić je prošle godine kupio i raskošan petosobni stan u blizini Parka "Gorica" u Podgorici, plativši ga milion maraka.

- U Crnoj Gori sve što kupujem, kupujem na bazi kredita - rekao je on, potvrdivši da je 2020. godine podigao kredit vrijedan oko 2,8 miliona KM.

Centar za istraživačko novinarstvo je ranije pisao kako je Radončić 2014. godine počeo sa strastvenom kupovinom i preprodajom luksuznih nekretnina u Bokokotorskom zalivu. Za dvije godine je platio skoro 11 miliona maraka za: četiri apartmana, šest garaža i firmu "PM 1.25" u Porto Montenegru te akcije u "Crnogorskom Telekomu".

Radončiću je u međuvremenu ostao samo jedan – najveći apartman od 351 kvadrat – i tri garaže. Drugi apartman sa dvije garaže je prodao 2016. godine, a sinu Irhadu je poklonio firmu i preostala dva apartmana sa garažama koje je on kasnije prodao.

Novinari CIN-a su 2017. godine otkrili da je novac za ulaganja uzimao iz sarajevskih firmi "Avaz" i "Avaz-roto press" koje je sredinom 2012. godine nakon razvoda ustupio ili prodao supruzi Azri Radončić za 200 miliona maraka. U nekretnine u Crnoj Gori uložio je milionske iznose iako mu ove uplate nisu redovno stizale. Radončić kaže da mu novac od prodaje ovih firmi ni danas nije u potpunosti isplaćen, dok za akcije "Telekoma" tvrdi da nije siguran da li ih ima.

- Ne znam, preprodavao sam, majke mi. Sad vjerovatno da ima, ne znam koliko tačno - rekao je za CIN.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.