open-navfaktor-logo
search
O prilikama u BiH
Cvijanović se u Parizu sastala s liderkom radikalne desnice Marine Le Pen i članovima njene stranke
Željka Cvijanović, članica Predsedništva Bosne i Hercegovine sastala se danas u Parizu sa grupom zastupnika u Narodnoj skupštini Francuske, koju je predvodila predsjednica zastupničke grupe Nacionalnog fronta Marine le Pen.
09.11.2023. u 16:28
get url
text

Cvijanović boravi u Parizu gdje učestvuje na Pariškom sigurnosnom forumu, a boravak je iskoristila i da se sastane sa liderkom radikalne desnice u Francuskoj i članovima njene stranke.

Kako je saopćeno iz Kabineta Željke Cvijanović, na sastanku je razgovarano o političkim i ekonomskim prilikama u BiH i regiji, trenutnoj situaciji i izazovima u Evropskoj uniji, kao i perspektivi procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana.

- Ovom prilikom, Cvijanović je izrazila posvećenost evropskom putu BiH, ali i žaljenje zbog nedostatka razumijevanja i dvostrukih aršina koje EU primjenjuje prema različitim zemljama. Tokom sastanka, upoznala je sagovornike o aktuelnim temama u BiH, ukazavši na potrebu dosljednog poštovanja Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavnih nadležnosti različitih nivoa vlasti. Naglasila je važnost unutrašnjeg dijaloga i donošenja odluka od domaćih institucija i demokratski izabranih predstavnika, bez intervencionizma inostranih aktera - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Cvijanović istaknula i da "BiH trenutno nema visokog predstavnika, a da stranac koji se tako predstavlja nije izabran u skladu s Aneksom 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, jer nije potvrđen u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija".

Pored Marine Le Pen, sastanku su prisustvovali zastupnici, članovi Odbora za vanjske poslove u Narodnoj skupštini Francuske Marine Hamelet i Jael Menas, kao i potpredsjednica Grupe prijateljstva Francuska - BiH Laure Lavallete, svi članovi Nacionalnog fronta u Francuskoj, ultradesničarske stranke poznate po svojim islamofobnim i antievropskim stavovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.