open-navfaktor-logo
search
Sabor u Jajcu
Cvitanović ponovo izabran za predsjednika HDZ 1990: Nikome bjanko podrška da bude jedini predstavnik Hrvata
Ilija Cvitanović danas je ponovo izabran za predsjednika HDZ-a 1990, druge najveće hrvatske političke stranke u Bosni i Hercegovini te je najavio odmak od najveće stranke Hrvata u toj zemlji i rekao da na izborima za dijasporu neće podržati listu HDZ-a Hrvatske.
11.11.2023. u 21:42
get url
text

Na Saboru stranke HDZ-a 1990 održanom u Jajcu Cvitanović je bio jedini kandidat za predsjednika stranke.

Prema usvojenim programskim načelima HDZ 1990. će graditi nezavisniju poziciju u odnosu na HDZ BiH. Te dvije stranke zajedno s drugim manjim hrvatskim strankama čine Hrvatski narodni sabor BiH u kojemu dominira HDZ BiH što iz Cvitanovićeve stranke nastoje promijeniti.

- Za nas je potpuno neprihvatljivo da se drugi ponašaju na monopolistički i sebičan način u HNS-u BiH. To nećemo podržati - rekao je Cvitanović.

Dodao je kako će i dalje ova stranka imati ispruženu ruku za saradnju s drugim hrvatskim strankama, no da neće dopustiti da bilo ko iz toga hrvatskog političkog bloka "ima podršku predstavljati se kao jedni predstavnik hrvatskog naroda".

Na stranačkome Saboru donesena je i odluka kako HDZ 1990 neće poduprijeti listu HDZ-a Hrvatske za sabor u XI Izbornoj jedinici.

- Ako nismo uvažen partner premijera Plenkovića, onda HDZ 1990, naš partner Hrvatski nacionalni pomak i svi ostali partneri idemo s vlastitom samostalnom listom koja će nam omogućiti predstavljanje i u Hrvatskome saboru - istakao je Cvitanović.

U usvojenim programskim načelima, HDZ 1990 poziva vladajuće stranke na nivou države da ispune uvjete kako bi Evropsko vijeće moglo odobriti otvaranje pregovora s BiH. 

Uprkos činjenici da Hrvatska demokratska zajednica 1990 nije stranka koja zapošljava, ona je preživjela i danas nema vlast na nivou države bez nje, kazao je, između ostalog, Cvitanović. Nezaobilazna tema je bio HNS i zajedništvo hrvatskog naroda koje različito vide, te izmjene Izbornog zakona. Uz zahtjev za uvažavanje, kompromis i dogovor, predsjednik stranke je poručio kako je to da u Ustavnom sudu BiH budu samo domaće sudije - ali ne na način na koji žele partnere iz RS-a.

- Ne može na silu, bitan je politički kontekst u kojem se to događa, ne možete rušiti državu - ovo je i naša domovina, ovo je domovina i hrvatskog i bošnjačkog i srpskog naroda. Stoga se nikada nećemo držati bilo koju politiku entiteta RS koja ide na štetu države - kazao je Cvitanović.

- Možda najbitnija poruka ovog sabora je da je naša ruka za hrvatsko zajedništvo i za hrvatski dogovor pružena, ali nikada više niko neće bjanko u ime naše podrške predstavljati se kao jedini predstavnik hrvatskog naroda - rekao je Cvitanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.