open-navfaktor-logo
search
Strategija
Da li je na najbolji način iskorišten novac za zapošljavanje u Federaciji BiH?
Više od 45.000 mladih u Federaciji nakon srednje škole nije nastavilo školovanje, niti radi, zabrinjavajući su podaci navedeni u Strategiji zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine u periodu 2021-2027. godina koja je usvojena na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. I ova strategija, koju je izradilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, detektovala je neusklađenost obrazovanja i zahtjeva tržišta rada.
28.09.2021. u 15:38
get url
text
Biro za zapošljavanje
Biro za zapošljavanje

Procjenjuje se da više od polovine mladih koji su završili školovanje rade poslove koji ne odgovaraju njihovoj stručnoj spremi.

Sinhronizacija tržišta rada i obrazovanja 

- Strategija je vrlo opširan dokument i kada bi se svi nosioci odgovornosti, definisani u strategiji, pridržavali u budućim godinama sa svojim budžetima, to bi sigurno moralo izroditi povećanje konkurentnosti budućih radnika, promjenama u načinu obrazovanja, sinhronizaciji tržišta rada i onog što obrazujemo, a gdje danas imamo najveći disbalans. Školujemo ljude za koje unaprijed znamo da neće imati mjesta na tržištu rada, ali ih i dalje školujemo. Da ne govorimo o promjeni planova i načina na koji školujemo jer PISA testovi (Program za međunarodnu procjenu postignuća učenika), pokazuju šta školujemo - govori nam Salko Zildžić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Dodaje kako se moraju načiniti promjene u radu službi za zapošljavanje.

- Godnama dajemo neki novac za zapošljavanje, međutim veliko je pitanje da li je taj novac na najbolji način iskorišten. Biroi su više službe za evidentiranje nezaposlenih, pa ova strategija govori o edukaciji ljudi koji rade tamo, o potrebi da biroi postanu savjetovališta za one koji su nezaposleni, koji godinama nisu u svojoj struci našli posao, da im se pomogne kod prekvalifikacije. Zatim, povezanost između potreba tržišta i onog što je na tržištu rada. Sve to prepoznaje strategija. Ova strategija je sa federalnog nivoa, ali nju moraju pratiti i kantoni - rekao je Zildžić.

Manje djece, više starih

U Strategiji se navode podaci da je u protekle dvije decenije došlo do značajnijih promjena u starosnoj strukturi stanovništva Bosne i Hercegovine, a da će se taj trend najvjerovatnije i nastaviti. Općeniti broj djece do 14 godina je sa 21 posto u 2000. godini, smanjen na 14,5 posto u 2020. godini, dok se broj starih osoba od 65 i više godina, u istom periodu sa 11 posto povećao na 17,9 posto. Broj mladih od 15 do 24 godine smanjen je sa 14,8 u 2000. godini na 11,6 u 2020. godini.

Starenje stanovništva, smanjena stopa nataliteta, iseljavanje iz Bosne i Hercegovine, za posljedicu će imati smanjenje broja radno-sposobnog stanovništva (15-64 godine života) za više od 420.000 osoba, do 2040. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.