open-navfaktor-logo
search
Dom kulture
Da li je ovo novi početak: Obilježena 21. godišnjica postojanja Brčko distrikta
U povodu obilježavanja 21. godišnjice od osnivanja Brčko distrikta BiH, u ponedjeljak je održana svečana sjednica u brčanskom Domu kulture, na kojoj su se prisutnima obratili gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, njegov zamjenik Anto Domić, predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić te supervizor za Brčko Michael Scanlan.
08.03.2021. u 17:32
get url
text

Gradonačelnik Kadrić kazao je kako se intenzivno radi na svim pravcima djelovanja nove Vlade, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

- Dvadeset i jednu godinu poslije smo se opredijelili napraviti značajniji iskorak kako bismo ispunili nadanja stanovnika ove lokalne zajednice. Potencijala imamo, resurse imamo, ali ovih dana radimo i na osposobljavanju i traženju dodatne snage koja će nas pokrenuti. Danas je 48 dana nove Vlade i uz snažnu podršku parlamentarne većine u Skupštini Distrikta, mislim da smo na dobrom pravcu da sve što smo pred sebe postavili kao zadaće možemo i realizirati - kazao je Kadrić.

Dodao je da Vlada radi na regulativno-pravnom okviru, te predlaže Skupštini prilično složene i teške zakone, ali jako korisne za budućnost ove zajednice.

- Intenzivno radimo na projektima infrastrukture koji su neophodni ovoj lokalnoj zajednici da bi Brčko bio gradom u punom smislu te riječi i da bi imao sve neophodne sadržaje koji građanima trebaju. Treći i najvažniji pravac je stvaranje uvjeta za nove investicije. Mijenjamo Zakon o javnoj imovini, a nastavljamo ubrzano aktivnosti na realizaciji poslovne inicijative STUDEN & CO Holding - dodao je gradonačelnik.

Predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić naglasio je kako je realizacija općih ciljeva uvjet za daljnji napredak Brčkog.

- Brčko uživa podršku i povjerenje i entiteta s kojima dijeli ustavno-političku egzistenciju i nadležnosti u složenoj državnoj strukturi BiH. Uživamo i neskrivenu podršku međunarodne zajednice, ali rezultati očigledno nisu adekvatni svim tim očekivanjima, naročito ne očekivanjima građana. Kada govorimo o onome što nas očekuje, jasno je da je neophodan dodatni unutrašnji konsenzus da bi ova politička zajednica funkcionirala i razvijala se u pravcu u kome se to od nje očekuje - kazao je Milić.

Predsjednik brčanske Skupštine naglasio je da vrijeme koje je pred njima treba biti ispunjeno realizacijom općih ciljeva koji će integrirati sve posebne interese Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih građana, kao uvjeta za daljnji napredak i opstanak Brčkog.

- Prvi zadatak je vratiti povjerenje građana u institucije vlasti, a to ćemo najlakše uraditi transparentnim procedurama i radom svih nositelja izvršnih i zakonodavnih funkcija, mislim da se nalazimo na dobrom putu. Niz zakonskih projekata koji su od interesa za lokalnu zajednicu u proceduri su donošenja. Kada je riječ o Skupštini, mi smo se na samom početku rada novog saziva opredijelili za ono što se zove proceduralna demokratija, a to je da se zakoni donose po unaprijed predviđenim procedurama, u dva čitanja uz jednake šanse svih da daju svoj doprinos u donošenju odluka. To je važan segment vladavine prava, koja je nezaobilazna za ono što planiramo činiti u narednom periodu - kazao je Milić.

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić naglasio je kako će u ovom mandatu vlasti napraviti značajan iskorak.

- Distrikt je 21 godinu prolazio kroz različite faze i imao određene ciljeve uspostave i stabiliziranja, a sada je pred nama faza koja zahtjeva razvoj. Mi kao lokalna zajednica dužni smo u ovom razvojnom periodu okrenuti se brzim i prilagodljivim odlukama i rješenjima koji će privući investitore, ali je nužno i donijeti odluke i propise koji će nas izliječiti od negativnih pojava koje naše javno mijenje pripisuje Distriktu, od korupcije, nepotizma, neprimjenjivanja zakona do neadekvatne javne uprave. Nakon toga će sigurno porasti povjerenje i optimizam stanovnika, ali i investitora - kazao je Domić.

Supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan nada se da je danas novi početak distrikta Brčko.

- Danas je ono za što se nadamo da možemo nazvati sasvim novim početkom za Distrikt. Zadnje dvije godine vidjeli smo neke pozitivne korake koji su donijeli transparentnost i bolje upravljanje, ali i dalje je dug put pred nama ako želimo da se ljudi u Brčkom uvjere da mogu imati povjerenje u svoje lidere i izabrane predstavnike. Danas sam čuo opredijeljenost lidera da to i urade, a to znači brzo, transparentno, efikasno djelovanje za dobrobit svih u Brčkom - istaknuo je Scanlan.

Dodao je da su na potezu zastupnici i njihova spremnost da podrže planove rukovodstva distrikta.

- Vidjet ćemo koliko su zastupnici spremni podržati njihove planove. To će moći pokazati ako još ovog mjeseca usvoje Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Međunarodna zajednica spremna je učiniti što se od nje očekuje, ali samo ako lideri i izabrani dužnosnici obave ono što oni trebaju obaviti - zaključio je Scanlan.

Svečanoj sjednici, koja je održana uz poštivanje svih epidemioloških mjera, prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te institucija Brčko distrikta BiH, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.