open-navfaktor-logo
search
Zavod će platiti
Da li Vlada KS zloupotrebljava Uredbu da bi kadar sa KCUS-a odvela u Opću bolnicu?
Maja Banjin, ljekar i onkolog, dala je otkaz u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a prelazi u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš", vijest je koja se našla na brojnim portalima.
08.10.2021. u 13:28
get url
text

A Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku kojom se nalaže Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo da umanji sredstva za iznos plaće ljekara subspecijaliste onkologa, a da za taj iznos uveća sredstva Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" gdje prelazi dr. Banjin.

- Nalaže se Zavodu da po saglasnosti Ministarstva zdravstva KS za prelazak kadra, odnosno zasnivanje radnog odnosa bez provedenog postupka javnog oglašavanja u skladu sa članom 5, stav 4 Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na teritoriji KS umanji sredstva na poziciji 2.5.1.1. Finansijskog plana Zavoda JU Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za iznos bruto plaće i naknade jednog ljekara subspecijalistu onkologa, a uveća naknada za pružanje zdravsvene zaštite na pozicijama zdravstvene ustanove u kojoj će se izvršiti zasnivanje radnog odnosa navedenog radnika, a prema parametrima obračuna naknada za zdravstvene ustanove – navodi se u Zaključku koji je upućen Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Postavlja se pitanje sa koje će se budžetske stavke izdvajati sredstva za plaću nekog novog onkologa koji će biti potreban na KCUS-u nakon što je jedan ljekar otišao sa tog mjesta ako su ostali uskraćeni za iznos njegove plaće?

Vlada KS je donošenjem Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na teritoriji KS koji je stupio na snagu u maju 2021. godine ostavila mogućnost da radnik koji je zaposlen kod jednog poslodavca čiji je osnivač ili suosnivač KS ili u kojem KS učestvuje sa više od 50 posto ukupnog kapitala, može bez provedenog postupka obaveznog javnog oglašavanja zasnovati radni odnos kod drugog poslodavca čiji je osnivač ili suosnivač KS ili u kojem KS učestvuje sa više od 50 posto ukupnog kapitala.

To je moguće ukoliko postoji pisana saglasnost poslodavca kod kojeg radnik zasniva radni odnos, zatim da postoji pisana saglasnost radnika i da postoji pisana saglasnost ministra u čijem resoru se nalaze oba poslodavca.

Također, ovom Uredbom je navedeno u stavu 5 da radni odnos može biti zasnovan u skladu sa stavom 4 samo na radno mjesto koje podrazumijeva iste minimalne uvjete u pogledu stručne spreme i radnog iskusta bez izmjene trajanja ugovora o radu.

Postavlja se pitanje da li Vlada KS, a naročito ministar zdravstva Haris Vranić i premijer Edin Forto, ovu uredbu zloupotrebljavaju, pa radnike sa KCUS-a prebacuju u Opću bolnicu.

VEZANI TEKST - Kad se Vranić posvađa sam sa sobom: Mladi ljekari će na biro, za "transfere" iz KCUS-a ima novca i zakona

Ali pitanje je također šta će Opća bolnica sa 13 anesteziologa koliko su ih ranije primili sa KCUS-a po istom principu, tako da ih sad imaju oko 30, te gdje će raditi subspecijalista onkolog i da li Opća bolnica uopće ima potrebu za takvim kadrom? Hoće li zbog jednog ljekara osnivati novu disciplinu, novi odjel ili ako neće, hoće li ljekar koji pređe, a ne radi posao subspecijaliste već specijaliste ili posao ljekara, imati istu plaću za posao koji nije isti kao onaj koji je radio ranije na KCUS-u?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.