open-navfaktor-logo
search
Politički hipokriti
"Da vidiš sranja u Ruandi": U Tuzli vlast odgovorna za ubistva, u Sarajevu je Naša stranka vlast, pa nema odgovornih
Obraćanje medijima kakvo je održano jutros u centrali Naše stranke u Sarajevu vjerovatno nikome drugom osim te skupine političkih hipokrita ne bi palo na pamet. Tema je bila sigurnosna situacija u Tuzlanskom kantonu. Ili da budemo potpuno jasni, tema je rušenje Vlade u Tuzlanskom kantonu. 
13.02.2024. u 13:30
get url
text

VEZANI TEKST - Ubica žene u Sarajevu ima bogat krivični dosje, sinoć prijetio da će se ubiti, u 2022. izrečena mu zabrana prilaska žrtvi

Jasmin Kadić, predsjednik Naše stranke u TK, Mirjana Marinković-Lepić i Dragan Mioković, zastupnici u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, održali su konferenciju za medije u sarajevskoj centrali, gdje su uz velike intelektualne napore došli do nevjerovatne spoznaje - ministar unutrašnjih poslova u kantonu gdje su se desila ubistva treba podnijeti ostavku!

Ali, to nije sve.

Ministar u kantonu gdje Naša stranka nije vlast treba podnijeti ostavku. Tamo gdje Naša stranka predvodi vlast, u Kantonu Sarajevo zajedno s ostatkom "Trojke", ostavku niko ne treba podnijeti ma koliko bilo femicida (Emira Maslan), mafijaških likvidacija međunarodnog karaktera (ubistvo Harrisa Österdahla), brutalnih ubistava srednjoškolaca (Faris Pendek) koji su izašli s društvom u grad, noćnih uličnih trka u skupim autima, ma koliko bilo usmrćenih žena i muškaraca na pješačkim prijelazima, ma koliko bilo nelegalnog oružja, ma koliko bilo likvidacija poput onih na raskrsnici u naselju Pofalići, ma koliko ... 

Govoreći o ubistvima dvije žene u TK, Nizame Hećimović i Amre Kahrimanović te o policijskim propustima i objašnjenima nadležnih, Kadić je naglasio da je ovo za Našu stranku prvenstveno političko pitanje.

VEZANI TEKST - Povodom ubistva Amre Kahrimanović: Ove sedmice hitna sjednica Skupštine TK

Nije morao naglašavati, vidljivo je to bilo kome, čak i onima koji površno prate dešavanja u Bosni i Hercegovine. Naime, politika je u Tuzlanskom kantonu postavila kadrove na čelo ministarstava i policije, dok ih je u Kantonu Sarajevo valjda postavila struka skupa s Nihadom Ukom, čuvarem premijerske fotelje, na koju niko drugu nakon Fortinog urnisanja KS nije htio sjesti. 

U TK ima političke odgovornosti za femicid, ubistva uopće, pa Naša stranka poziva zastupnike u Skupštini TK da odmah pokrenu proceduru smjene ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića i direktora Uprave policije TK Dževada Kormana. 

Marinković-Lepić, predsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH, predsjedavajuća u ostavci, predsjedavajuća na bolovanju ili koju god ulogu po želji HDZ-a da sad igra i Dragan Mioković, predsjednik Komisije za sigurnost u Zastupničkom domu Parlamentu FBiH, spočitavali su nadležnima u TK da, između ostalog, nisu uradili ništa na prevenciji ovakvih događaja, da zbog nekompetentnosti nadležnih ispaštaju građani i tome slično. 

- Vjeroučitelj ne može biti ministar MUP-a, on je to već u drugom mandatu. Postavljamo pitanje zašto se čekalo toliko dugo da se to dokaže životima građana - izjavila je Marinković-Lepić.

Imala je Marinković-Lepić šta reći i o femicidu kojem se ne posvećuje dovoljno pažnje pa i to da u "navedenim slučajevima kada je vlast u pitanju nema neodgovornih". 

Mioković koji se, kako kaže, više od 30 godina bavi sigurnošću, na osnovu svega viđenog u TK zaključio je da je situacija takva da Vlada i Skupština TK trebaju stalno zasjedati. Dočim, u Kantonu Sarajevu, a i u Federalnom parlamentu, ne treba niko da zasjeda iako su zastupnici u KS tražili hitnu sjednicu o stanju sigurnosti u Sarajevu, iako je Federalni parlament najodgovorniji za usvajanje zakona, iako je zastupnica Alma Kratina više puta tražila hitnu sjednicu o mentalnom zdravlju stanovništva, iako...

Nadležni u Tuzlanskom kantonu, bez ikakve dileme, trebaju snositi odgovornost. No Naša stranka koja predvodi vlast u Kantonu Sarajevo, a predvodi i Zastupnički dom FBiH, nije najpozvanija da "trlja nos" političkim protivnicima, dok se istovremeno pod njihovom vlašću u Sarajevu na ulicama likvidiraju tinejdžeri. 

Cijelo izlaganje članova Naše stranke možete pogledati u videu na kraju teksta a u nastavku nekoliko pitanja koja se sama nameću Našoj stranci, njihovom predsjedniku Forti, koalicionim partnerima iz "Trojke": 

Zašto obijesna vožnja u BiH još uvijek nije definirana zakonom, naročito nakon više slučajeva kada su vozači u Sarajevu na pješačim prijelazima usmrtili veći broj pješaka, među njima i dvije mlade doktorice Azru Spahić i Almu Suljić? Radi se o zakonu i resoru koji predvodi ministar Edin Forto, predsjednik Naše stranke, kojem je veći prioritet doživotno zbrinjavanje zeta Dragana Čovića u direktorsku fotelju. 

VEZANI TEKST - Hoće li se i u BiH zbog obijesne vožnje ići u zatvor?

Umjesto konkretnih mjera prevencije, ministar MUP-a KS Admir Katica se hvalio smanjenjem ograničenja brzine sa 60 na 50 kilometara na sat, sa 40 na 30..., vukući tako za nos i same građane, smijući im se u lice, glumeći da nešto radi, ponižavajući i instituciju na čijem je čelu. Koliko su Katicine mjere učinkovite, Sarajlije svaku noć imaju priliku svjedočiti na glavnim gradskim ulicama. Ko će snositi odgovornost za ovo?

Ko će u Kantonu Sarajevo podnijeti ostavku zbog brutalnog ubistva tinejdžra, žena, zbog međunarodnih mafijaških obračuna, zbog nelegalnog oružja, zbog nedostatka policajaca, zbog dugogodišnjih laži o nabavci kamera za raskrsnice, zbog dugogodišnjih neispunjenih obećanja o kamerama za policajce, zbog...

Na koji je to način ministar MUP-a KS Admir Katica dokazao da je kompetentan obavljati tu funkciju? Katica godinama obmanjuje javnost pričajuću o "zadovoljavajućoj sigurnosnoj situaciji" u KS, dok istovremeno svako malo svjedočimo teškim krivičnim djelima, među kojima su teška ubistva, femicid, mafijaške likvidacije...

Zašto je Admir Katica ministar MUP-a KS već treći put, u tri kantonalne vlade, iako su se brojne likvidacije, slučajevi femicida, gaženje pješaka kao glinenih golubova na sarajevskim cestama, dogodili upravo u vrijeme njegovog ministrovanja?

Šta je vlast na nivou Federacije BiH uradila nakon brutalnog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu? Nisu li pitanja femicida, izmjena Krivičnog zakona, sprečavanja nasilja u porodici i tome slično, priotetno pitanje federalnog nivoa vlasti, a čiji su dio i zastupnici Marinković-Lepić i Mioković?

Šta se desilo sa zakonskim prijedlozima zastupnika Dennisa Gratza koje je uputio u parlamentarnu proceduru, a koja se tiču upravo femicida, teških ubistava, porodičnog nasilja, trajanja zatvorskih kazni...? Zašto se vlast u FBiH, u Vladi predvođena Nerminom Nikšićem, a u Zatupničkom domu Mirjanom Marinković-Lepić, nije izjasnila o ovim zakonskim prijedlozima, nije ih stavila na dnevni red, niti je zastupnicima ponudila svoja rješenja?

VEZANI TEKST - Gratz predlaže: Femicid kao krivično djelo, da se uvede doživotna kazna zatvora, ko ne može platiti umjesto odlaska u zatvor...

Zašto vlast u Kantonu Sarajevo predvođena premijerom Nihadom Ukom i predsjedavajućim Skupštine KS Elvedinom Okerićem ignoriše teško narušenu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo, ignorišući i zahtjeve zastupnika za hitnom sjednicom na ovu temu?

Umjesto odgovara na sva pitanja i bavljenja sigurnosnom situacijom tamo gdje je za to nadležna, a nadležna je od Vijeća ministara do Kantona Sarajevo, tamo gdje može utjecati na procese, tamo gdje je vlast, Naša stranka je odabrala baviti se politikanstvom i populizmom, pa na sav glas poput onog glumca u Tanovićevoj "Ničijoj zemlji" vikati: "Auu, da vidiš sranja u Ruandi!"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.