open-navfaktor-logo
search
Godišnjica masakra
Dan sjećanja i poštovanja za žrtve zločina u ključkom naselju Biljani
Danas se obilježava 31. godišnjica zločina nad civilima u Biljanima, u općini Ključ. Tada je ubijeno oko 260 Bošnjaka, među kojima su bili djeca, žene i starci. Najstarija žrtva bio je 85-godišnji Bećo Ćehić, dok je najmlađa bila četveromjesečna beba Amila Džaferagić.
10.07.2023. u 12:45
get url
text

- U tim danima stradale su i cijele porodice u ključkoj općini. Organiziranjem Dana sjećanja prenosimo istinu budućim generacijama, kako se takvo nešto nikad više ne bi ponovilo nikome. S druge strane, izražavamo dužno poštovanje stradalima, odnosno porodicama nevino ubijenih. Također, pokušavamo da kroz to sjećanje animiramo one koji trebaju da rade svoj posao, da istina o tom zločinu iziđe na vidjelo, kao i da počinitelji budu pravedno kažnjeni na ovom svijetu - kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ključ i predsjednik Organizacionog odbora Ermin ef. Vučkić.

Dan sjećanja obilježava se nizom prigodnih aktivnosti.

VEZANI TEKST - Masakr u Biljanima kod Ključa: Srpski zločinci ubijali su sve redom, četveromjesečnoj bebi Amili pucali su u glavu

- Jučer smo obišli lokacije masovnih grobnica i stratišta Crvena zemlja i Lanište. Danas imamo taj protokolarni dio u Memorijalnom centru Biljani. Godine prolaze, tuga ne... Ipak i u ovim trenucima radujemo se dolasku svakog gosta, jer je to pokazatelj da u našem bolu nismo sami - riječi su efendije Vučkića.

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je Odluku o proglašenju Dana žalosti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine povodom sjećanja na masovnu egzekuciju civilnog stanovništva u Biljanima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.