open-navfaktor-logo
search
Vlast u velikoj krizi
Danas sastanak državne koalicije u Mostaru, prije toga zasjeda Predsjedništvo HDZ-a
AUTOR: Faktor
01.07.2024. u 08:32
get url
text
FOTO: ARHIV
U Domu HDZ-a BiH u Mostaru danas će se u 14 sati održati sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na nivou Bosne i Hercegovine.
Domaćin sastanka je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, a njegov glavni koalicioni partner Milorad Dodik, čelnik SNSD-a, već je potvrdio da će doći na sastanak.
Prije sastanka koalicionih partnera zasjedat će predsjedništvo HDZ-a, kako je najavljeno u 11 sati. 
Stranačko predsjedništvo će, između ostalog, razmatrati aktuelne političke procese u Bosni i Hercegovini te govoriti o predstojećim izbornim procesima, fokusirajući se na lokalne izbore koji će se održati u loktobru, najavljeno je iz te stranke.
Prethodnih dana Dodik je slao indikativne poruke predstavnicima "Trojke" sa aluzijama da se ne oslanjaju previše na podršku međunarodne zajednice, te je insistirao da o sudbini BiH razgovaraju isključivo domaći političari. Također, Dodik je na društvenim mrežama ušao u otvoreni sukob sa Elmedinom Konakovićem, predsjednikom Naroda i pravde, pri čemu se obostrano nisu baš birale riječi.
Značajnu pažnju proteklih dana Dodik je posvetio i promociji tzv. prijedloga o razdruživanju entiteta Republika Srpska i Federacija BiH.
Državna vlast je očito u velikoj krizi.
Čović i Dodik na sastanak u Mostaru idu sa jasnim ciljevima, nepoznanica je šta može učiniti Trojka. Njihovi zahtjevi, bar sudeći po onome što su izjavljivali, su usvajanje državnog budžeta i otvaranje puta za realizaciju Plana rasta, odnosno aktiviranje pomoći EU od blizu dvije milijarde maraka.
Već se najavljuje da će u Mostaru pasti dogovor o državnom budžetu. No ne nagovještava se šta ća zauzvrat dobiti Dodik i Čović?
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.