open-navfaktor-logo
search
Publika uživala
Dani Kantona Sarajevo: Ispred Narodnog pozorišta održan koncert "Pjevamo naše pjesme"
U okviru programa Dani Kantona Sarajevo 2023, na pozorišnom trgu Susan Sontag večeras je održan koncert "Pjevamo naše pjesme" hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Tršćanskog partizanskog zbora "Pinko Tomažić" i Kamernog mješovitog hora KUD "Lola".
06.05.2023. u 22:05
get url
text

Publika je mogla uživati u izvođenju kompozicija poput "Ode radosti", “Hej brigade!”, “Brigata Garibaldi”, “Počiva jezero v tihoti”, “Fischia il vento”, “Blowing in the wind”, “Računajte na nas”, “Na Kordunu”, “Jutro na fronti/Salavi”, “Bella ciao” i drugih.

Horom Opere NPS i kamernim mješovitim horom KUD „Lola“ dirigovao je Josip Katavić, dok je Tršćanski partizanski zbor „Pinko Tomažić“ nastupao uz pratnju Tršćanskog orkestra pod dirigentskom palicom maestre Pije Cah.

Najveći slovenski partizanski zbor važan je kulturni segment slovenske zajednice u Italiji koji izvodi pjesme NOB tematike s naglaskom na jugoslavenske i slovenske partizanske borbe.

Od svog osnivanja (1972) zbor je izmijenio više od 500 članova, što pjevača, što kompozitora. Zbor je imao više od 1.000 nastupa širom svijeta, a u postjugoslavenskom razdoblju neke od svojih najvećih koncerata održali su 2012. i 2013. u Cankarovu domu i u areni Stožice u Ljubljani, kao i koncert u novembru 2017. zajedno s čuvenim horom "Aleksandrov" iz Moskve. Zbor vodi dirigentica Pija Cah.

Dani Kantona Sarajevo 2023. koji se tradicionalno održavaju od 2. do 9. maja, ove godine donose sadržajan program sa više od 60 različitih dešavanja. Publika će biti u prilici da prati mnoštvo besplatnih sadržaja od pop-rock i jazz koncerata, teatarskih predstava, programa za djecu, izložbi, promocija knjiga, nastupa folklornih ansambala, zdravstvenih pregleda, itd. na različitim lokacijama širom Kantona Sarajevo.

Ulaz na sve programe je besplatan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.