open-navfaktor-logo
search
Veterinarski fakultet
Dekan Smajlović o zarazi studenata Q groznicom: Praksa na farmi u Bojniku obustavljena
Dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Smajlović je kazao da je jedna studentica prije mjesec  javila Fakultetu da je hospitalizirana zbog Q groznice i da je zbog toga nastavna baza na Poljoprivrednom dobru Butmir, sa sjedištem u Bojniku, obustavljena, kao i da se trenutno radi biosigurnosni protokol.   
18.01.2023. u 12:32
get url
text

 - Mi imamo jednu studenticu koja nas je e-mailom prije mjesec dana obavijestila da je hospitalizirana zbog Q groznice. Nakon toga smo mi odmah poduzeli korake - analizirali uzorke sa naše nastavne baze na Farmi Bojnik, a nakon dobijenih rezultata uzoraka na Q groznicu obustavili smo nastavu iz sigurnosnih zdravstvenih razloga i prešli na drugu nastavnu bazu. Nemam drugih informacija o zaraženim studentima – pojasnio je Smajlović u izjavi za Fenu. 
 
O tome su, kaže, obavijestili i Veterinarsku inspekciju Kantona Sarajevo, a oni će dalje poduzeti određene korake.  

Smajlović pojašnjava da su veterinari na terenu izloženi rizicima ne samo od Q groznice nego i drugih oboljenja i da je to normalno 
 
- Ne minimiziram, obustavili smo nastavu na farmi Bojnik i trenutno radimo biosigurnosni protokol. Nemam drugih informacija o zaraženim studentima - istakao je prof. Smajlović. 

Napominje da veterinarski fakulteti u čitavom svijetu imaju svoje farme koje kontrolišu, ali da oni nemaju, jer za to nemaju uslova, kao ni sredstava.

- Studenti drugačije ne mogu naučiti i zato postoje terenske vježbe, nastava - zaključio je Smajlović.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.