open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Delegacija EU: Nije tačno da su građanske stranke isključene iz pregovora, neke su odlučile da ne učestvuju
Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini demantirali su navode da su građanske stranke isključene iz pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
18.03.2022. u 08:53
get url
text

VEZANI TEKST - Demokratska fronta: Sumnjamo u namjere Eichhorst, građanske stranke udaljene iz političkog dijela

- Sve političke stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine su bile i pozvane su da učestvuju u razgovorima o Ustavu BiH i izbornoj reformi. Jučer je u Parlamentu ponovljen poziv. Kao i tokom razgovora u Neumu, neke strane su odlučile da ne učestvuju. Reći da su isključeni nije tačno - naveli su iz Delegacije EU u BiH na zvaničnom Twitter nalogu.

Europarlamentarci Viola von Cramon i Klemen Grošelj jučer su izrazili nezadovoljstvo jer su građanske stranke isključene iz pregovora.

- BiH zaslužuje najviše EU standarde za svoju demokratiju i parlamentarne poslove. Građanske stranke su ključne u osiguravanju implementacije ovih standarda i EEAS će poštovati njihov glas u procesu izborne reforme. Svako njihovo isključivanje vodi daljem etničkom podjelu! - navela je von Cramon na svom Twitter nalogu na koji se referirala Delegacija EU u BiH.

Reakcija je jučer stigla i iz Demokratske fronte iz koje su naveli da smatraju krajnje pristrasnim napore direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst da građanske stranke udalji iz pregovaračkog procesa oko izmjena Izbornog zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.