open-navfaktor-logo
search
Neophodne izmjene
Delegati: Reduciranjem ovlasti Doma naroda FBiH ne bi bilo blokada, na zakone se ne bi čekalo
Jedan od mehanizama deblokade Federacije Bosne i Hercegovine koji bi omogućio izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, a potom imenovanje Vlade Federacije BiH, imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, jest reduciranje ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Reduciranje na način da u ovaj dom ne idu svi zakoni doneseni u Zastupničkom domu na potvrđivanje, već samo oni koji se tiču vitalnog interesa, kao i na način da se ovaj dom ne bavi imenovanjima.
23.03.2022. u 16:20
get url
text

Zbog blokada HDZ-a u Domu naroda FBiH, nakon izbora 2018. godine, nisu imenovani predsjednik i potpredsjednici Federacije, a potom i nova federalna vlada, već imamo Federalnu vladu koja je imenovana 31.5.2015. godine. Sadašnji predsjednik FBiH Marinko Čavara, kadar HDZ-a, blokira imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH.

VEZANI TEKST - Kratina o sastanku u Parlamentu: Za deblokadu FBiH treba mijenjati Ustav, ko je podržao stavove HDZ-a

Na pojedine zakone se čeka dvije-tri godine

Reduciranje ovlasti Doma naroda FBiH se može postići izmjenama Ustava Federacije BiH.

- Reduciranje ovlasti bi ubrzalo rad Doma naroda, učinilo bi ga efikasnijim. Ne bi se nikome oduzimalo pravo da zaštiti vitalni interes ako se prepozna da je ugrožen kroz neke akte. Dakle, ne bi svi zakoni koji se donesu na Zastupničkom domu išli na potvrdu u Dom naroda.

Sada se događa da se na pojedine zakone donesene u Zastupičkom domu čeka dvije-tri godine da dođu na dnevni red Doma naroda, a ovako ako je u nekom aktu ugrožen vitalni interes, on bi se morao proglasiti u nekom roku i onda bi se moglo razmatrati, a ostale stvari bi bile usvajane po automatizmu. To je brže, funkcionalnije - kazao nam je Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH.

Razgovarali smo i sa delegatom Fahrudinom Skopljakom u Domu naroda FBiH.

- Stava sam da Dom naroda ne treba razmatrati sve zakone koji prođu u Zastupničkom domu, nego samo one koji se tiču vitalnog interesa. Nema potrebe sve što je usvojeno na Zastupničkom, da dolazi i u Dom naroda, to je moje mišljenje. Treba utvrditi šta je vitalni interes, koja su to pitanja, i to treba da prolazi kroz Dom naroda, a nema potrebe da svi dokumenti prolaze.

Također, treba napraviti mehanizam da niko nema pravo blokirati izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH. Ako nema većina u klubu da predloži kandidate za predsjednika i potpredsjednike FBiH, da onda to bude recimo jedna trećina. Da se napravi mehanizam za deblokadu - kazao nam je Skopljak.

Alma Kratina, šefica Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentu FBiH, koja je učestvovala u decembarskim razgovorima o deblokadi Federacije u Parlamentu FBiH, koji su vođeni u prisustvu američkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, stava je da se ovlasti Doma naroda FBiH trebaju reducirati.

Betoniranje opstrukcija 

- Što se tiče pitanja reduciranja ovlasti Doma naroda, stav po tom pitanju smo u Demokratskoj fronti odavno rekli jer da nema mogućnosti koje pruža za opstrukcije ovakav Dom naroda, ne bismo sada bili u prilici da ne možemo imenovati novu Vladu Federacije sad već četvrtu godinu, predsjednika i potpredsjednike Federacije i sudije Ustavnog suda.

Dom naroda bi trebalo da bude mjesto gdje se štiti vitalni interes, pitanja od značaja za jezik, kulturu jednog naroda, a ne mjesto gdje će se betonirati opstrukcije koje onemogućavaju razvoj društva u cjelini na temeljima vladavine prava i evropskih standarda - kazala nam je Kratina.

Ona se osvrnula i na propale pregovore predstavnika političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH, reformi Ustava, a koji su u Sarajevu vođeni u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice.

- Kad su u pitanju ovi isforsirani razgovori o Izbornom zakonu, na način da nedopustivo tokom razgovora nisu u prvom planu bile presude Evropskog suda za ljudska prava, nego mantra HDZ-a o legitimnom predstavljanju, šta god to značilo, stavovi svih sudionika razgovora odavno su poznati. Smjernica za razgovore za sve one koji su na stajalištu poštivanja vladavine prava i evropskih standarda ne ostavljaju dileme šta zastupati.

Nažalost, u određenim fazama razgovora neki predstavnici međunarodne zajednice, ali i neki sudionici razgovora, predstavnici političkih partija iz Sarajeva SBB i NIP kreirali su svoje stavove praktično kroz podršku već snažnim mehanizmima zaštite etničkih prava, zbog čega smo zapravo u višegodišnjim blokadama - kazala je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.