open-navfaktor-logo
search
Proširena istraga
Detalji sa ročišta: Tužilac insistira na produženju pritvora za Hadžibajrića i Destanović, odbrana traži kućni pritvor
U Kantonalnom sudu u Sarajevu, pred tročlanim Sudskim vijećem kojim je predsjedavala sutkinja Melika Murtezić, održano je ročište povodom prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo za produženje pritvora načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću, kao i sekretarki Općine Almi Destanović, za još dva mjeseca.
08.06.2023. u 16:10
get url
text

Tužilaštvo je za Hadžibajrića produženje pritvora zatražilo zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Destanović produženje pritvora traženo zbog opasnosti od bjekstva, te također opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. 

Proširena istraga

Tužilac Darko Soldat danas je Vijeću kazao da je Tužilaštvo u dosadašnjem dijelu istrage saslušao određeni broj svjedoka, odnosno uposlenika Općine, čiji su iskazi, kako je naveo, potvrdili navode Tužilaštva da su ponašanjem Hadžibajrića i Destanović potpuno suspendovani organi odlučivanja. 

Kazao je da je istraga proširena za dvije tačke u odnosu na Hadžibajrića - prva se odnosi na neprijavljivanje imovine, a druga se tiče krivotvorenja spisa. 

Kazao je da je promijenjen pravilnik o unutrašnjem poslovanju šalter sale, te da su sve prijave na Javne pozive Općine dostavljane direktno sekretaru Općine, a ne nadležnim sluđžbama, te da ih je ona držala kod sebe u sefu. Dodao je da je bilo jako puno prijava na Javne pozive koje su odbacivane zbog navodne neurednosti dokumentacije.

Drugi dio odnosi se na utvrđivanje imovine koju osumnjičeni navodno drže na drugim osobama. Jedna od takvih se, prema riječima tužioca vodi na "Europarku", a ustvari je prikriveno vlasništvo Ibrahima Hadžibajrića. Kazao je da su prikupljeni dokazi da je njegov sin Seid lično i neposredno polagao novac na račun "Europarka".

"Penthouse za građevinsku dozvolu"

Tužilac je naveo i da su stupili u kontakt sa M. L. za kojeg se sumnja da je lažni vlasnik mnogih nekretnina, a da su iz komunikacija saznali da je Destanović za sebe tražila penthouse u zamjenu za izdavanje građevinske dozvole. 

Tužilac je istaknuo i opasnost od bjekstva osumnjičene, kazavši kako su došli do saznanja da ima dvojicu braće u SR Njemačkoj, osim što posjeduje putne isprave Srbije i Kosova. Također sumnjaju da posjeduje državljanstvo još jedne države, te kako je rekao, prikupljaju informacije i u tom pravcu.

Advokat Ibrahima Hadžibajrića Asim Crnalić kazao je kako mora istaći da se prijedlog Tužilaštva zasniva na dokazima proizašlim iz Sky aplikacije, za koje on smatra da su nezakoniti jer nisu pribavljeni na način kako to predvišđ Zakon o krivičnom postupku niti Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći. 

- Lome se koplja u cijelom svijetu oko tih kriptovanih aplikacija, tako da u SAD-u naprimjer pola država ne prihvata dokaze iz Anoma, dok pola prihvata, Njemačka nikako ne priznaje te dokaze, a veliki su problemi i u Holandiji i Belgiji kad su u pitanju takvi dokazi - kazao je Crnalić. 

Advokat Asim Crnalić

Dodao je da tvrdi kako savki osumnjičenik mora biti obaviješten na koji način može biti terećen za krivično djelo, a u ovom slučaju ni prvoosumnjičeni ni drugoosumnjičena nisu uopće imali u vidu da postoji Sky aplikacija i da iz nje mogu proizaći dokazi protiv njih. To je, kako je kazao, povreda prava na pravično suđenje.

Crnalić: Nema štete po Općinu

Dalje je naveo da isko tužilaštvo najveći dio obrazloženja temelji na rezultatima iz Sky aplikacije ni u jednom primjeru nije navelo nijedno riječ ili rečenicu koju je izgovorio prvoosumnjičeni ili drugoosumnjičena, nego to čini na posredan način.

- Iz komunikacije Hadžibajrića juniora i Karišika izvodi zaključak šta radi moj branjenik - kazao je Crnalić, dodavši da "ono što govori drugi ne obavezuje mene ni civilno ni krivično". 

Dalje je kazao da je teza Tužilaštva da je Hadžibajrić prekoračio svoje ovlasti kada je zaključio ugovore o zakupu parking prostora, dok odbrana smatra da je načelnik bio ovlašten zaključivati poslove ate vrste. Druga teza je, kako je naveo, da su ti parkinzi izdavani ispod cijene, što kako je naveo, nije tačno i može se provjeriti da su te ponude bile povoljnije za Općinu u odnosu na druge ponuđače. 

 Dakle, nema nikakve štete u smislu cijene koja se dobila u odnosu na onu koja se mogla dobiti - kazao je branilac. 

Također je istaknuo da "za tvrdnje Tužilaštva da je Karišik Hadžibajriću davao 80 posto od prihoda ne postokji nijedan dokaz", te da su to "proizvoljne tvrdnje koje nisu ni logične".

- Ko bi to pametan za posao koji vodi uzimao 20 posto, a gotovo sav prihod nekom drugom - kazao je branilac.

Rekao je i da on nema dvojbi da će Tužilaštvo podići optužnicu u ovom predmetu, te ih zamolio da to što prije učine, a kako bi se njegov branjenik mogao adekvatno braniti u sudskom postupku. 

Što se tiče navoda o mogućem utjecaju Hadžibajrića na svjedoke, Crnalić je kazao da "koliko je on shvatio, Tužilaštvo je najvažnije svjedoke saslušalo".

Kazao je i da postoji spor između nadležnih institucija za očuvanje spomenika i općine, u smislu da li je jednu parcelu moguće prodati. Tu parcelu je na korištenje dobio izvjesni Novalija koji je Hadžibajrićev rođak i kućni prijatelj. 

"Posudba, a ne mito"

- Od njega je moj branjenik posudio 145.000 KM i od toga kupio apartman u Krvavici kod Makarske. Da se radilo o mitu ne bi bilo urađeno tako otvoreno preko računa, nego na drugi način. Dao mu je rok od 10 godina da mu to vrati. Zajam je dopušten pravni posao. Nema nijedan dokaz da je to dar, niti je to rekao Novalija niti bilo koji svjedok - kazao je. 

Od Suda je tražio da prijedlog Tužilaštva odbije s posebnom napomenom da Tužilaštvo nije obrazložilo naročite okolnosti koje se odnose na ponavljanje krivičnog djela, a posebno "jer su njegovi politički oponenti već pokrenuli njegovu smjenu i iskazali zainteresovanost za tu stolicu". 

Predložio je kao adekvatnu mjeru kućni pritvor. 

Kućni pritvor zatražila je i odbrana Alme Destannovioć, čiji advokat Kadrija Kolić je dobra dio svog izlaganja pred Sudom posvetio načinu na koji je ona privedena iz prostorija za zadržavanje MUP-a Kantona Sarajevo u zgradu Tužilaštva.

Time su, kako je istaknuo Kolić, policajci bez ikakvog osnova upotrijebili veći stepen sile izazivajući poniženje osumnjičene i u široj javnosti, s obzirom na to da su se snimci njenog privođenja mogli vidjeti u svim medijima. 

Kolić je kazao da je načinom na koji je privedena prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima, kao i da se radilo o nezakonitom i neustavnom tretmanu. 

On je Sudu dostavio i snimke privođenja Alme Destanović, kao i Ibrahima Hadžibajrića i Senaida memića, koji su, kako je naveo, privođeni u isto vrijeme i pod sličnim optužbama, ali na manje ponižavajući način. 

Rekao je da je njihovoj branjenici prekršeno pravo na presumpciju nevinosti i da je Tužilaštvo bilo dužno da reagira i da je pusti iz pritvora kao satisfakciju što je ponižena kao majka i žena. 

On je naveo i da Destanović nikad nije koristila kriptovane aplikacije niti ih posjeduje, kao i da se u komunikacijama spominje "ona", "neko iz općine", "papanka" i to u negativnom kontekstu, a što je, kako je kazao, upravo pokazatelj da ne djeluje u toj kriminalnoj grupi i ne izvršava naloge te grupe. 

(Ne)zakoniti dokazi iz Sky aplikacije

I on je istaknuo upitnost zakonitosti dokaza iz Sky aplikacije, te naveo da je jedini dokaz zaključeni ugovor između A. Hadžovića i Općine i da su taj ugovor pripremile općinske službe, a ne osumnjičena. 

Druga braniteljica osumnjičene Marsela Bajramović govorila je o posebnim pritvorskim razlozima, odnosno njihovoj (ne)ispunjenosti, te je kazala kako se iz izlaganja tužioca može zaključiti da se ovdje radi o prividnom provođenju istrage.

Istaknula je da tužilac ni u jednoj rečenici nije naveo zašto mjere zabrane ne bi bile dovoljne da se osigura zaštita postupka.

Istaknula je da se njena branjenica tereti da je potpisala dva ugovora za parking, po ovlaštenju općinskog načelnika. 

- Iz saslušanja svjedoka A. Hadžovića proizilazi da su u nadležnoj službi pripremili te ugovore, donijeli njoj na potpis, ona ih je potpisala, dostavila službi, gdje je druga strana došla i potpisala - navela je Bajramović, te dodala da je izdavanje parkinga donijelo korist Općini, a ne štetu.

Marsela Bajramović

Kazala je da odbrana traži najstrožije mjere zabrane, uključujući i kućni pritvor sa elektornskim nadzorom ako je potrebno, jer je Destanović samohrana majka i o njenom dvogodišnjem djetetu se, dok je u pritvoru brine njena 74-godišnja majka, koja je i sama narušenog zdravlja.

- Da li zaista ima osnova da joj se produži pritvor? - pitala je Bajramović, istaknuvši da je u istom ovom predmetu osumnjičena Emina Rogo pred Sudom BiH puštena da se brani sa slobode, te pitavši zbog čega bi njena branjenica bila u nepovoljnijoj poziciji. 

Ponovila je da je Destanović spremna predati sve isprave, te istaknula kako u prijedlogu tužioca ne vidi ništa konkretno "izuzev nekih službenih zabilješki sačinjenih na osnovu nekih tračeva". 

Pitala je i kako će njena branjenica ako joj se odredi kućni pritvor ponoviti krivično djelo, kada ga je navodno počinila obavlkjajući dužnost sekretara Općine. 

Istaknula je i postupanje u ovom slučaju, te spomenula upad specijalaca sa dugim cijevima i fantomkama u zgradu Općine prije nekoliko dana, iako, kako je rekla "već tri godine se neometano izuzima dokumentacija".

- To je otvoreni pritisak na javno mnijenje kako bi se stekao utisak o kakvim kriminalcima se tu radi - kazala je, te apelirala na Vijeće da omogući njenoj branjenici da "kao majka, žena, bude sa svojim djetetom, a svi ostali uključujući i Tužilaštvo da se bave svojim poslom". 

Sud će odluku donijeti u zakonskom roku.

Nakon ročišta osumnjičeni su vraćeni u pritvor, Destanović u KPZ Sarajevo, dok je Hadžibajrić ponovo odvezen u KPZ Zenica. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.