open-navfaktor-logo
search
Reakcija
DF: HDZ u Domu naroda pokazao da konstitutivnost služi zaštiti ruskih interesa
Današnje glasanje delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine a koji dolaze iz HDZ-a BiH, protiv inicijative za usaglašavanje bh. stavova sa stavovima EU-a prema Rusiji, odnosno protiv sankcija Ruskoj Federaciji, u konačnici je ponudilo neoboriv dokaz tome da HDZ BiH nije ništa drugo nego instrument ruske politike BiH, saopćili su iz Demokratske fronte.
24.03.2022. u 15:29
get url
text

Kako dodaju, Demokratska fronta je još prije skoro pet godina djelovanje HDZ-a nedvosmisleno nazvala proruskim djelovanjem.

- Nažalost, trebalo je proteći puno vremena, kao i to da sam predsjednik HDZ-a Dragan Čović glasa protiv uvođenja sankcija Rusiji, da bi stvari u tome smislu postale očigledne. Danas, kada je to svima jasno, želimo još jednom podcrtati da se cjelokupna HDZ-ova ideološko-politička matrica zasniva na neosvojetskim konceptu konstitutivnosti naroda koji je suprotan evropskim i NATO standradima, stoga i ne začuđuje da HDZ glasa u korist intresa Ruske Federacije a protivno intresima Evropske unije, čijoj politici ne želi da se pridruži, te protiv interesa NATO-a, i u konačnici, što je najgore, protiv intresa države Bosne i Hercegovine - naveli su iz DF-a.

Posebno naglašavaju da je postojanje ovakvog Doma naroda direktna posljedica postojanja same konstitutivnosti naroda, koja je danas iskorištena u cilju zaštite ruskih interesa u BiH.

- U vezi s tim pozivamo zapadno-demokratske partnere Bosne i Hercegovine da uzimajući u obzir HDZ-ovu otvorenu podršku ruskoj agresiji i ruskoj politici preispitaju svoj odnos prema HDZ-u BiH i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, jer politika koju pomenuti provode dovodi do ugrožavanja evropskog i NATO puta države Bosne i Hercegovine, odnosno do ugrožavanja njenih ključnih vanjsko političkih prioriteta - zaključuju iz DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.