open-navfaktor-logo
search
Besmisleno i neprihvatljivo
DF odbio poziv "Trojke": Konakovićevi stavovi suprotni presudama ESLJP-a
Zbog jasno formulisanih i javno iznesenih stavova predsjednika stranke Narod i pravda (Elmedin Konaković) o izmjenama Ustava i Izbornog zakona a koji su potpuno suprotni presudama Evropskog suda za ljudska prava, Demokratska fronta neće prihvatiti poziv "Trojke" (SDP, NiP, NS) na pregovore o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine sa ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, saopćeno je iz te stranke.
25.01.2024. u 16:29
get url
text

- Demokratska fronta smatra da je besmisleno vršiti ikakve pregovore da bi se ispunio određeni cilj kada inicijator pregovora i prije samih pregovora ističe stavove i pozicije koji su prepreka a ne put do cilja, odnosno put do implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Da stavovi predsjednika Naroda i pravde, naročito oni o izboru članova Predsjedništva BiH nisu nikakva slučajnost i lapsus, svjedoče i javni istupi zastupnika iz iste stranke koji zagovaraju asimetričan i indirektan izbor članova PBiH, što je potpuno nedemokratski i neprihvatljivo a čime su jedino prijatno iznenađeni u HDZ-u i SNSD-u.

Demokratska fronta također ovom prilikom želi istaći da otežavajuću okolnost za odziv na pregovore predstavlja činjenica da, još nije razriješen slučaj pokušaja sabotaže presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević, sa čime su povezani pojedini kadrovi "Trojke".

Stoga se postavlja pitanje kako se i u tome kontekstu istovremeno može sabotirati implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava i pozivati druge na realizaciju istih, bez da se prethodno nisu utvrdile pomenute okolnosti - saopćili su iz DF-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.