open-navfaktor-logo
search
Sprovesti sve presude
DF uoči konsultacija sa Schmidtom: Smanjiti ovlasti Doma naroda, imamo rješenje koje su ranije podržali SDP i SDA
Demokratska fronta će ukoliko bude pozvana na konsultacije sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, obzirom da poziv još nije došao, a jeste strankama koje imaju tek jednog zastupnika u državnom parlamentu, i po treći put predložiti prijedlog izmjena Ustava i izbornog zakona, navodi se u saopćenju ove političke organizacije.
27.08.2022. u 16:35
get url
text

- DF je to učinio i u februaru 2020.godine, a zatim je u toku prošle godine Dženan Đonlagić kao član Interesorne radne grupe ponovo predložio iste izmjene Ustava i izbornog zakona koje je podržala većina probosanskih stranka.

Isti prijedlog dostavljan je i tokom pregovora koje je vodio specijalni izaslanik SAD-a za izmjenu izbornog zakona BiH.  

Članovi Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta BiH iz HDZ-a i SNSD-a onemogućili su tokom 2020. godine da se ovaj prijedlog nađe na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma PSBiH, te da se o njemu glasa, a nije poznato kako se o istom izjasnio Palmer.

Demokratska fronta namjerava da sa prijedlogom upozna visokog predstavnika u BiH Christana Schmidta, iako je DF i ranije OHR-u u više navrata dostavljao ovaj prijedlog.

Jedna od temeljnih odrednica prijedloga DF-a, kada je riječ o funkcionalnosti FBiH jeste prijedlog o smanjivanju uloge, odnosno ovlasti doma naroda na mehanizam zaštite vitalnog interesa, a u prijedlogu je taksativno navedeno na koje segmente se pitanje vitalnog interesa odnosi.

Amandmanima na Ustav BiH se sprovode sve presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

Prijedlog je i u skladu s Mišljenjem Evropske komisije, rezolucijom Evropskog parlamenta, a ranije su ga podržali predstavnici Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije u državnom parlamentu - ističe se u saopćenju DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.