open-navfaktor-logo
search
Uredba Vlade
Direkcija robnih rezervi FBiH: Do kraja mjeseca podjela paketa za 17.000 socijalno ugroženih
Direkcija robnih rezervi bh. entiteta Federacija BiH objavila je da završava prvi krug podjele paketa sa osnovnim životnim namirnicama socijalno ugroženim stanovnicima u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.
27.09.2022. u 12:54
get url
text

- Direkcija robnih rezervi završava prvi krug podjele paketa pomoći za 17.000 korisnika do kraja ovoga mjeseca. Tako je upravo i najavljeno odlukama donesenim u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, koju je usvojila Vlada FBiH - direktor federalne Direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka.

Prema njegovim riječima, isti korisnici će ove pakete pomoći dobiti i u novembru, kada će završiti drugi krug podjele.

Podjela paketa vrši se u tri kategorije, zavisno od broja članova domaćinstva. Prva kategorija broji do dva člana, druga tri do pet, a treća više od šest.

Prema njegovim riječima, projekcije o količini paketa za sve kategorije napravljene su na osnovu standarda procjene mjesečne potrošnje po osobi osnovnih životnih namirnica, a koje se nalaze u robnim rezervama. Svako domaćinstvo uz paket dobija i popis artikala u paketima, s pečatom Direkcije. Kako pojašnjava Bavrka, broj članova je različit od domaćinstva do domaćinstva i to je razlog zašto su vrijednosti paketa različite.

- Također, prvobitnu projekciju smo radili na osnovu broja od 10.000 korisnika, ali smo u međuvremenu od federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, koje je prema Uredbi Vlade zaduženo da dostavi podatke, dobili spisak od 17.000 osoba. Stoga smo robu iz naših zaliha rasporedili na taj broj korisnika. Podjela će za sve njih tako biti izvršena u dva kruga - istakao je Bavrka.

Pojasnio je da posao distribucije paketa Direkcija provodi sa organizacijama Crvenog križa u 77 općina i gradova u Federaciji, kao i Crvenog križa FBiH, te Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike i centrima za socijalni rad.

Prema donesenoj uredbi Vlade, ovu pomoć ostvaruju primaoci stalne novčane pomoći, koji su to pravo ostvarili za mjesec juni, zatim lica, odnosno porodice u stanju socijalne potrebe, a koje su prema evidencijama nadležnih centara za socijalni rad, odnosno općinskih službi socijalne zaštite, ostvarili pravo na pomoć u prethodnih šest mjeseci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.