open-navfaktor-logo
search
Nakon optužbi
Direktor Toplana Zornić za Faktor: Ostavku neću dati, moja je savjest čista
Očito se očekivalo da ću ja tamo biti nijemi posmatrač i da neću dirati u neke stvari. Toplane nisu ničije vlasništvo, one su od svih građana i mora se konačno stat javašluku u kraj i svemu onome što je nas dovelo u ovo stanje. Ponavljam, zar bi neko to uradio nakon 26 godina tek onako, zaključuje Zornić
25.09.2019. u 19:41
get url
text

Nakon što se pojavila informacija kako je novi direktor KJKP Toplane Sarajevo Enver Zornić, kojeg je na tu poziciju predložio SDP uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, tokom opsade Sarajeva pravomoćno osuđen za ratne zločine zbog naređivanja ubistava sarajevskih Srba i Hrvata, Zornić tvrdi kako se radi o kleveti i negira navode o njegovoj umiješanosti u navedene događaje.

Zornić je za Faktor, nakon naše konstatacije da postoji pravomoćna presuda Okružnog vojnog suda u Sarajevu od 3. augusta 1993. godine, kazao kako se radi o "podmetanju i lažima".

- Moja strana priče je istina, to su tako gnusne laži da se ja od ovih stvari, da melek siđe, ne mogu odbraniti. Činjenica jeste da Enver Zornić imenom i prezimenom nema nikakve veze sa onim što je tamo napisano i objavljeno. To su podmetanja i optužbe koje idu još od 1993. godine prema meni, nažalost i dan-danas, iako imam uvjerenje o nekažnjavanju. Valjda je to dokaz o nečemu – pojašnjava Zornić.

Kaže da se "svašta dešavalo 1993. godine i da se svašta moglo uraditi, te da je takvih optužnica moglo biti napisano na hiljade, a ne jedna".

- Da je sa mnom bio bilo kakav problem, zar ne mislite da naše tužilaštvo državno ili bilo ko drugi, ne bi stavio na papir i procesuirao, bi sigurno. Advokat Muhidin Kapo je kazao da sam pomilovan i da je to kao da sam odslužio kaznu, da nema prepreka i da nisam osuđen za ratni zločin. Ne znam odakle se sad i on javio, valjda neka vrsta grižnje savjesti, ne znam čega, pa se pojavio. Ali apsolutno stojim iza toga da sam i pred Bogom i pred narodom potpuno čiste savjesti i da na svojoj savjesti nemam niti jedne mrlje što se tiče moje ratne prošlosti. Svi moji drugovi su i dan-danas oni koji su bili i u ratu, i Žan i Dragan i Mario i ovakav i onakav, za mene imaju ljudi i oni koji to nisu. Ja drugih podjela nemam niti znam da postoje – izjavio je direktor Toplana.

Ističe da, ukoliko SDP zatraži da on podnese ostavku, on to neće učiniti.

- Da osjećam bilo kakvu vrstu odgovornosti i da imam i gram krivice ne bi trebao niko da me poziva na bilo šta, ne bih bio tu gdje jesam. Ja ne bih mogao živjeti i imati na savjesti takve gnusne stvari koje su meni stavljene na teret i za koje me optužuju – kazao je Zornić.

Kaže da je on osoba koja "voli, prije svega, svoju državu, za koju bi dao i život". A smatra da mu se "podmeće jer je pokrenuo neke procese".

- Već sam predao jednu krivičnu prijavu u tužilaštvo, koja je teška nekih milion i po maraka. Mislim ukoliko neko bude htio da to uradi, da je to već procesuiran i završen predmet. I toga ima još, već je pokrenuto, ali očito je bilo potrebno da se ja spriječim da te stvari iznosim. Ne postoji drugi razlog. Zar bi neko poslije 26 godina mene napao, da je to iz čista mira. Ja sam prošao konkursnu proceduru, prošao sam sve zakonske procedure i imenovan sam za direktora Toplana. Da je bilo šta od ovoga tačno, moglo se uraditi i prije nego što sam došao na ovo mjesto. Očito se očekivalo da ću ja tamo biti nijemi posmatrač i da neću dirati u neke stvari. Toplane nisu ničije vlasništvo, one su od svih građana i mora se konačno stat javašluku u kraj i svemu onome što je nas dovelo u ovo stanje. Ponavljam, zar bi neko to uradio nakon 26 godina tek onako – zaključuje Zornić.

SDP, kao i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, danas su najavili kako će provjeriti istinitost navoda o Zornićevoj ratnoj prošlosti te da će nakon toga biti donesena odluka o njegovoj direktorskoj poziciji u Toplanama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.