open-navfaktor-logo
search
Koja su prava
Do koje godine starosti se može biti na evidenciji nezaposlenih?
Redakciji Faktora obratili su se čitatelji sa pitanjem da li službe za zapošljavanje imaju evidenciju o dužini boravka nezaposlenih na biroima te ukoliko imaju, zašto u prioritetu zapošljavanja nisu oni koji su na evidencijama nezaposlenih 10 ili 15 godina. Također, pitaju do koje godine starosti se može biti na biroima.
30.03.2023. u 08:54
get url
text

- Kada je riječ o dužini čekanja na evidenciji, naš program u kojem radimo ne može izdvojiti osobe koje čekaju duže od devet godina, to je gornja granica pretrage koju dozvoljava. Znači možemo izdvojiti broj osoba koje su prijavljene na evidenciji Službe više od devet godina, a njih je trenutno 22.380 - kazala nam je Amela Makul, stručna savjetnica za informiranje Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

U HNK duže od devet godina posao čeka blizu 8.000 osoba 

Osvrnula se na pitanje da li postoji starosna granica za borav na biroima za zapošljavanje.

- Prema zakonskim okvirima po kojima mi radimo, osoba može biti prijavljena na evidenciju Službe do navršenih 65 godina života. Starije od 65 godina, a koje ne ostvaruju pravo na penziju, svoja prava ostvaruju na drugi način i u drugim ustanovama socijalnog karaktera, poput centara za socijalni rad - kazala nam je Makul.

Anita Perić koja rukovodi Sektorom za analizu, plan, informiranje i informatiku Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona nam je kazala da na evidenciji trenutno imaju 7.899 osoba koji čekaju na zaposlenje duže od devet godina, i 58 posto njih su stariji od 50 godina starosti.

- Dugoročna nezaposlenost u kombinaciji sa starosnom dobi je jedan od najtežih faktora otežane zapošljivosti i potrebna je koordinirana akcija svih aktera na tržištu rada i na svim nivoima vlasti kako bi se ovaj faktor bar ublažio - govori Perić.

Poslije 65 godina se gube sva prava 

Dodaje kako su Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba određeni razlozi zbog kojih se osoba prestaje voditi kao nezaposlena u evidenciji nezaposlena osoba.

- Jedan od tih razloga je i navršeno 65 godina života. Od tada osoba gubi status nezaposlene osobe i sva prava koja je imala na osnovu tog statusa. Pomoć koju Služba za zapošljavanje može pružiti nezaposlenim osobama koje su skoro napunile 65 godina, a nemaju dovoljno staža za ostvarivanje penzije, ogleda se u pravu na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za nezaposlene osobe kojima nedostaje do tri godine staža osiguranja kako bi ostvarile pravo na penziju u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.