open-navfaktor-logo
search
Ponovo promašio
Dodik i "muslimanska vojska": Njegov kadar Okolić kaže da Srbi najradije idu u OSBiH
Govoreći o svemu i svačemu na današnjoj press konferenciji u Lukavici nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrielom Escobarom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je naveo kako "Srbi i Hrvati neće da idu u Oružane snage BiH". 
08.11.2021. u 16:08
get url
text

- Nećemo da kvote namijenjene Srbima i Hrvatima popunjavanju Bošnjaci muslimani jer bi uskoro dobili muslimansku vojsku - tvrdi Dodik.

No, je li ovo odgovara istini?  

Prije nešto više od godinu, u julu 2020. zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić, Dodikov kadar, ustvrdio je da je situacija drugačija. 

- Kada je riječ o srpskim mjestima prijavilo se, u prosjeku, više od deset za jednu poziciju, kod Bošnjaka nešto više od pet je u borbi za jedno mjesto, a Hrvati su ispod jedan posto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih - rekao je tada Okolić.

Razlog ne treba tražiti u tome što neko voli ili ne voli Oružane snage, nego u tome da je prosječna plaća vojnika 650 KM, a povećanje budžeta za odbranu i povećanje plaća vojnicima blokira upravo Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata, i to kroz Klub Srba u Domu naroda Parlamenterna skupštine BiH.

VEZANI TEKST - Dodik o sastanku s Escobarom: Amerikanci žele unitarnu državu, sutra ću razgovarati sa Erdoganom

Odlukom Predsjedništva BiH oružane snage kako su ustrojene od 2006. godine imaju do 10.000 aktivnih vojnika, oficira i podoficira pri čemu je za Hrvate rezervisano nešto manje od 20 posto pozicija, za Srbe oko 33 posto, a za Bošnjake 46 posto.

Okolić je tada istakao kako će u situaciji kakva je sada pozicije namijenjene hrvatskim pripadnicima oružanih snaga vjerovatno ostati nepopunjene.

- Možda će samo za njih biti ponovo raspisan konkurs jer neće moći ispuniti predviđenu kvotu. Ako i na tom konkrursu bude isto, moramo se suočiti sa činjenicom da ih nema dovoljno zainteresiranih - rekao je Okolić dodajući kako se ne bi smjelo narušavati nacionalne omjere tako što će se umjesto Hrvata zaposliti vojnici drugih nacionalnosti.

Pripadnici OSBiH direktne su žrtve odluke o blokiranju procesa odlučivanja u državi. Duže od dvije godine čekali su izmjene Zakona o plaćama u državnim institucijama, kako bi njihova primanja narasla za 50 eura. Zakon se odnosio na blizu 80 posto pripadnika OSBiH i pred samo usvajanje oborio ga je Klub Srba u Domu naroda Parlamenta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.