open-navfaktor-logo
search
Rezervni sastav policije
Dodik koristi migrante za legaliziranje entitetske vojske
Ideju o formiranju rezervnog sastava policije, koji bi rezultirao sa ukupno 8.000 službenika naoružanih dugim cijevima, Dodik je javnosti predočio mnogo prije nego što je prva migrantska noga kročila na teritorij BiH
09.11.2018. u 21:16
get url
text
Dragan Lukač i Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS i budući član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koristi migrante kao izgovor za formiranje rezervnog sastava entitetske policije.

Najavio je Dodik u petak da će rezervni sastav policije zbog problema sa migrantima biti formiran u narednih nekoliko mjeseci te da će čak "razmisliti i o uspostavljanju entitetske službe nacionalne sigurnosti".

Ideju o formiranju rezervnog sastava policije, koji bi rezultirao sa ukupno 8.000 službenika naoružanih dugim cijevima, Dodik je javnosti predočio mnogo prije nego što je prva migrantska noga kročila na teritorij BiH.

Faktor je još početkom ove godine pisao o planovima za organiziranje i regrutiranje rezervne policije u entitetu RS kroz izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a. S druge strane, tu je mogućnost najavio sam Dodik 17. marta 2016. godine, kazavši da je potrebno "jačati kapacitete u borbi protiv terorizma" te, s tim u vezi, uvesti i rezervni sastav policije "kako bi se moglo što efikasnije odgovoriti sigurnosnim izazovima". Istog dana je Dodik objelodanio i plan o nabavci 8.000 dugih cijevi za svakog od 8.000 entitetskih policajaca.

Nakon njega, isto je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, pojasnivši da će u rezervni sastav policijebiti uključen dio policajaca u penziji, ali i "jedan dio mlađih ljudi".

- Mislim da je u opciji da se ponovo aktivira rezervni sastav policije. Mislim da se na tome već radi, iako to još nije zvanično. Mislim da je sve ovo što se do sada radilo upravo militarizacija policije. Od nabavke naoružanja pa svega ostalog što se provodi jeste zapravo projekat i demonstracija sile, zastrašivanje političkih neistomišljenika te pozicioniranje režima – kazao je svojevremeno za Faktor zastuzpnik NDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Zdravko Krsmanović.

Sudeći prema informacijama kojima raspolažemo, vrata rezervnog sastava policije će biti otvorena i za bivše pripadnike Vojske RS-a, a "jedan dio mlađih ljudi" se odnosi na pripadnike različitih organizacija, poput "Srbske časti" i sličnih grupacija.

Brojka od 8.000 policajaca u RS-u bi u praksi značila da će taj entitet biti među vodećim evropskim regijama prema broju policajaca. Njih 651 će voditi računa o sigurnosti 100.000 građana. Poređenja radi, u Belgiji, koja se nerijetko suočava sa ozbiljnim terorističkim prijetnjama i napadima, na 100.000 stanovnika ide 412 policijskih službenika. U cijeloj BiH je na 100.000 stanovnika angažirano 436 policajaca.

Podsjetit ćemo da je za potrebe naoružavanja policije ranije ove godine kupljeno 2.500 pušaka. Kada je broj dugih cijevi u pitanju, indikativno je da austrijska policija posjeduje tek 400 dugih cijevi, dok cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo ima registriranih 5.647 naoružanih policijskih službenika. Ujedinjeno Kraljevstvo ima nešto više od 65 miliona stanovnika. RS ima nešto više od 1,2 miliona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.