open-navfaktor-logo
search
Stiže Michael Murphy
Dodik o novom ambasadoru SAD-a: Mi ga znamo od ranije, ali ovo nije ni 2005. ni 2008. godina
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je imenovanje novog američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja stvar SAD-a, ali da on treba znati da se aposlutno mora poštovati slovo Dejtona.
18.07.2021. u 18:49
get url
text

- Ambasador je zadužen da provodi američke interese, mi imamo neke naše interese, ali je bitno da zna da se situacija ovdje značajno promijenila u odnosu na ranije. Mi ga znamo od ranije, iz nekih ranijih vremena, ali ovo nije ni 2005. godina, ni 2008. već 2021. u kojoj se apsolutno mora poštovati slovo Dejtona i to je naša politika - kazao je Dodik prenosi RTRS.

Izjavio je da ne prihvata imenovanje visokog predstavika bez odluke Vijeća sigurnosti Ujiedinjenih naroda.

- Ukoliko budu nastojali da to učine morat će se suočiti sa našom voljom da to ne prihvatamo, ne razgovaramo, institucionalno odbijamo bilo kakvu saradnju, a ako oni misle da treba da se bave time neka se bave. U svakom slučaju mi ćemo sa američkim ambasadorom pokušati da imamo odnose pune razumijevanja ako je to moguće, ali odavno već nismo spremni da zbog bilo kakvog poltronstva ili nečega drugog zato što je neko ranije bio ovdje ili u Prištini moramo da prihvatimo neke stvari - rekao je Dodik.

On je kazao da njemu ta činjenica govori o jednoj sasvim drugoj dimenziji, a to znači da je američka Ambasada i u BiH i u Prištini generalisala svoje aktivnosti koje nisu bile baš u interesu srpskog naroda u cjelini.

Američki predsjednik Joe Biden izabrao je Michaela Murphyja za američkog ambasadora u BiH koji je bio zamjenik šefa misije u američkoj Ambasadi u Prištini, a prije toga tri godine je radio kao politički savjetnik u Ambasadi u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.