open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Dodik optužio Murphyja da vodi privatni rat protiv njega: Bez pristanka RS-a neće biti saradnje ni sa kim, pa ni sa NATO-om
Predsjednik RS-a Milorad Dodik odgovorio je na jasnu poruku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini da Dodikova separatistička retorika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije.
11.04.2023. u 20:41
get url
text

Dodik je danas na press konferenciji u Banjoj Luci ponovo govorio o secesiji RS-a, ističući da se "približava vrijeme kada ćemo mi donositi svoje odluke", a istakao je i da će svi predstavnici iz RS-a biti obavezani da prekinu svaki kontakt i saradnju sa NATO-om, kao i da se prekidaju sve vojne vježbe u BiH dok traje rat u Ukrajini.

Iz Ambasade SAD-a su mu danas poručili da Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče Dodikovih prijetnji da će prestati sarađivati sa NATO savezom, podsjetili su ga da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu.

Naveli su da to uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO-om, te da Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon.

Nakon reakcije Ambasade SAD-a, Dodik je uzvratio rekavši:

- Nekada su se saopćenja Američke ambasade čitala s pažnjom jer su se oglašavali s jakim razlozima ili jakim porukama onako kako su se oglašavale ambasade velikih sila.

Dodik je na upit Srne o reakciji Ambasade SAD-a izjavio da je ambasador SAD-a u Sarajevu Michael Murphy od Američke ambasade napravio opozicionu partiju sa zadatkom da komentariše izjave predstavnika vladajućih partija i tako svakodnevnim pisanijama ponižava državu koju predstavlja.

VEZANI TEKST - Ambasada SAD-a reagirala: Nećemo mirno gledati ukoliko Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u BiH

- BiH ne može pomoći niko, ako joj mi nećemo pomoći, ali ugledu svoje zemlje Murphy može odmoći. Privatni rat koji Murphy vodi protiv mene ne služi na čast ni njemu ni SAD-u koji bi trebao da zna šta Murphy radi u BiH. On nije tumač Ustava BiH niti Dejtonskog sporazuma, niti on ili bilo ko može navesti kojom odredbom je zabranjeno otcjepljenje od BiH - istakao je Dodik.

On je naglasio da zbog građana RS-a želi da istakne da američki ambasador ne govori istinu kada govori o Dejtonskom mirovnom sporazumu i mogućnostima koje je RS dobila tim sporazumom.

- Bez pristanka RS-a neće biti saradnje ni sa kim, pa ni sa NATO savezom, ako to bude suprotno interesima RS-a - poručio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.