open-navfaktor-logo
search
Žestoke riječi
Dodik poručio Konakoviću: Zaigrao si se, šta si umislio sebi, pokazat će se da SDA i druge stranke...
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da se ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković zaigrao govoreći o sankcijama i izolaciji RS-a. 
07.02.2024. u 16:04
get url
text

- Nepotrebno je da Konaković drži predavanja. Pitanje što se tiče Evropske unije nije upitno, ali je upitno sprovođenje 14 prioriteta što su tražili iz EU-a - izjavio je Dodik za RTRS.

Istakao je da Konaković pokušava da bude portparol EU-a govoreći i prijeteći sankcijama.

- Mislio je da ako bude na fonu priče o EU, da će mu to donijeti poene. Neće. Pokazat će se da SDA i druge političke partije tamo, imaju veću podršku nego Konaković. Što se tiče sankcija, to je ono što želi i traži od drugih. Njima "sipa" riječi u usta. On nije nikakav ministar vanjskih poslova, jer se samo zalaže za svoju malu političku partiju, koja je dobila beznačajan broj glasova u odnosu na nas iz SNSD-a, stranke koja je politički gigant u svakom smislu - naveo je Dodik.

Dodik ističe da obožava Rusiju i da poštuje i podržava njenog predsjednika Vladimira Putina.

Kaže da nije sporan evropski put i da nije sporno da se sve uradi što je dogovoreno na sastanku.

- U okviru toga se nalazi nekoliko važnih tema. Јedan je i zakon o Ustavnom sudu, koji smo dogovorili i da ukoliko i to možemo da uradimo i da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu BiH, mi imamo evropski put. Ako to ne možemo da dogovorimo, nećemo se dogovoriti ni oko Suda, ni oko zakona o pranju novca, zakona o sukobu interesa. Ne može on ovdje da nameće pravila. Šta je umislio sebi da je on neko ko ovdje drži lekcije, govori nekom da je marioneta, kako je neko prorus - navodi Dodik.

Naglasio je da Konaković treba da razgovara sa zvaničnicima RS-a. 

- Ne zanima me šta priča sa nekim ministrima. Treba sa nama da se razgovara jer mi donosimo odluke. To što je on spreman da prihvati da neko drugi u ime njega odlučuje, to je njegova stvar. Naša stvar je da kažemo da mi predstavljamo legitimno srpski narod i da imamo isto želje - naveo je Dodik.

Istakao je da je Konaković napao i Rusiju izjavom "da će se pokazati da li je Dodik ruska marioneta, sada kada su vrata EU-a otvorena za BiH".

- S druge strane, Konaković prihvata da se ovdje promoviše njemački i holandski ineteres, kao i interesi EU-a, SAD-a i to je njemu sve uredu. Kakav si ti čovjek? Ako si patriota bilo čega, onda ne može neko drugi da dođe ovdje i govori šta je najbolje. Konaković je skorojević i nije političar za duge staze - naglasio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.