open-navfaktor-logo
search
Prvi susret
Dodik uoči sastanka s "Osmorkom": Ključno da se deblokira Buk Bijela, Aerodrom Trebinje..., bez toga nema dogovora
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će u okolini Banje Luke sutra biti održan sastanak sa predstavnicima stranaka "Osmorke" iz Federacije BiH, a već u ponedjeljak i sastanak sa delegacijom HDZ-a BiH u prostorijama SNSD-a u Banjoj Luci.
09.12.2022. u 16:05
get url
text

Kazao je kako očekuje da se uskoro riješi situacija oko izbora delegata za Klub Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a da će ako to, kako je naveo, "bude rigidno i nepravedno usvojeno od strane Suda BiH", onda SNSD imati tri delegata.

- Ali i to nam omogućava da budemo nezaobilazan faktor, ali očekujemo i tog četvrtog delegata – kazao je Dodik.

Dodik je danas naslutio i da je "prekršen" dogovor u vezi glasanja za jednu od lista SNSD-a, zbog čega je jedan od njihovih delegata dobio 12, umjesto 13 glasova.

Kazao je i kako je Milanko Mihajilica, poslanik PDP-a navodno tražio novac da glasa za jednog delegata.

- Kad mu je poručeno koliko bi mogao da dobije, onda je odustao – izjavio je Dodik.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, rekao je da na sutrašnjem sastanku sa "Osmorkom", neće biti riječi o podjeli funkcija, i da je to prvi zvanični sastanak.

VEZANI TEKST - Višković ponovo prijeti glumeći šefa Dodika: Tužit ćemo BiH zbog opstrukcija u vezi s izgradnjom HE Buk Bijela

- Mi cijenimo, pošto će Hrvati imati predsjedavajućeg, a do sada je Bošnjak - musliman bio ministar vanjskih poslova, da to sada treba da pripadne Srbima. Kako ćemo se na kraju dogovoriti, vidjet ćemo, to se sutra neće rješavati. Ključno je da dobijemo garancije da će se deblokirati procesi Buk Bijela, Aerodrom Trebinje, gasovod… od toga zavisi i naše krajnje opredjeljenje. Ako nema toga, nećemo ni ići u vlast. Ako može, s njima ćemo nastaviti da razgovaramo, ako ne može, tražit ćemo druge partnere – rekao je Dodik, i poručio da je svjestan da "u okrviu Osmorke ima i onih koji su ortodoksni".

Dodik je kazao da "u FBiH nazire probleme".

- Ali mi se time ne bavimo, osim onoga što se tiče predstavljanja srpskog naroda. To nas interesuje – dodao je.

Dodik je kazao i da su partije "Osmorke" i HDZ BiH dogovorili učešće u formiranju Vlade FBiH, što se odražava i na formiranje bh. vlasti.

- Dajemo podršku Borjani Krišto za predsjedavajuću, to i pripada Hrvatima – rekao je Dodik.

Upitan o pitanju državne imovine, Dodik je podvukao je da ne dolazi u obzir nikakvo pitanje imovine koje se nameće.

- Nikakva imovina ne dolazi u obzir. Niko neće dirnuti imovinu RS-a. Ako budete, odnijet ćemo sve, i šume i rijeke … - rekao je Dodik.

Najavio je i nastavak razgovora o prenesenim nadležnostima, posebno Sudu i Tužilaštvu BiH.

- RS je protiv ovakvog načina, ako on ostane, bit ćemo protivnici takvog sistema koji služi za političke obračune. Takvo nešto smo imali za vrijeme Turaka ovdje - kadija te tuži, kadija ti sudi - kazao je Dodik.

VEZANI TEKST - (Ne)rad Komisije za koncesije u slučaju HE Buk Bijela proslijeđen Tužilaštvu BiH

U Banjoj Luci je danas održana sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a, nakon koje se Dodik još jednom obrušio i na Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK).

- CIK BiH je dokaz da su njihove aktivnosti usmjerene protiv SNSD-a u kontiunuitetu i kulminirale su sada jer očigledno nevažeći listić promovišu kao važeći, to je dio ujdurme CIK-a koji je pod upravom stranih ambasada prije svega Velike Britanije i SAD – istakao je.

Najavio je da će sredinom sljedeće sedmice biti upućen zahtjev za sazivanje sjednice NSRS-a za formiranje Vlade RS-a.

- Mandatar nas je obavijestio da su gotovo koncipirani svi elementi u službenoj strukturi, jer od 16 ministarstava, osam je Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata, a kada se tome još doda regionalna zastupljenost i nerealne ambicije… Samo čekamo da se formira Vijeće naroda RS-a, što je CIK također odugovlačila do krajnjih granica – kazao je Dodik i za utorak najavio formiranje Vijeća naroda RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.