open-navfaktor-logo
search
Nakon zaključaka NSRS
Dodik zatražio raspravu: Sutra sjednica Predsjedništva BiH
Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazana je za sutra, 18. februara, a bit će to prva sjednica nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH.
18.02.2020. u 15:44
get url
text
Članovi Predsjedništva BiH
Članovi Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u medijskim istupima najavio je da predstavnici Republike Srpske u državnim institucijama neće učestvovati u odlučivanju o bilo kakvim pitanjima dok se ne osigura odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Bivša potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava nova sutkinja Ustavnog suda BiH

Tim zaključcima obavezani su predstavnici RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Dnevni red sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH na zvaničnoj web stranici nije objavljen, ali kako mediji u Republici Srpskoj javljaju Dodik je najavio da će zatražiti raspravu o imenovanju novog stranog sudca kojeg imenuje Evropski sud za ljudska prava jer Dodik tvrdi da mu prijedlog za imenovanje nije pružen na uvid.

Inače, posljednja sjednica Predsjedništva BiH održana je 3. februara prije nego je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio član Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se tiče pitanja državne imovine.

Iz Predsjedništva je također najavljeno da će po završetku sjednice medijima obratiti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je ranije izjavio da zaključci NSRS-a ne mogu proizvesti bilo kakvo pravno dejstvo jer BiH funkcionira na osnovu Ustava BiH, a ne na osnovu protivustavnih zaključaka NSRS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.