open-navfaktor-logo
search
Udruženje žrtava
Dodika uporedili sa Plavšić: Prijavio sam sebe Tužilaštvu, a kada je podignuta optužnica kuka da je to protiv RS-a
Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i lider SNSD-a otišao je korak dalje od osuđene ratne zločinke Biljane Plavšić prijavivši samog sebe Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a potom poručivši da je njegovo procesuiranje protiv srpskog naroda, stav je Udruženja žrtava i svjedoka genocida na čijem je čelu Murat Tahirović. 
18.08.2023. u 14:10
get url
text

- Pošto još niko iz Federacije BiH to nije uradio, odlučio sam da danas podnesem prijavu Tužilaštvu BiH. Mržnja i histerija iz Federacije BiH koja je usmjerena protiv Republike Srpske postaje nepodnošljiva. Pošto planiramo da donesemo i zakon kojim se odluke Tužilaštva i Suda BiH neće primjenjivati u RS-u, ovom prijavom nećemo biti izuzeti od procesuiranja pred Tužilaštvom BiH - naveo je Dodik na svom Twitter nalogu.

Milorad Dodik, kažu iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, podsjeća na Biljanu Plavšić koja je prijavila svoje saradnike i sebe, priznala zločin i dobila zatvorsku kaznu, a nakon izdržane kazne zanijekala sve što je uradila i navela da je bilo usmjereno protiv RS-a.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića

- Milorad Dodik je otišao korak naprijed. On je poslije optužnice i prije presude zanijekao svoju odgovornost i rekao da je optužnica usmjerena protiv srpskog naroda i RS-a. Zanimljivo, prijaviš sam sebe i tvrdiš da je to protiv srpskog naroda - zaključuju u ovom udruženju. 

Dodik je podsjetimo, 30. juna ove godine protiv sebe, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića i Nenada Stevandića zbog donošenja zakona o neprimjenivanju odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta i Ustavnog suda BiH podnio prijavu Tužilaštvu BiH. Sedam dana poslije te prijave on je potpisao Ukaz koji je objavljen u Službenom glasniku RS-a. 

Nakon toga 11. augusta Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv njega i direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića i proslijedilo je na potvrđivanje Sudu BiH. Dodik i Lukić se terete za  neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz člana 203.a stav 1. Krivičnog zakona BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.