open-navfaktor-logo
search
Rekonstrukcija pruge
Dok tramvaji budu stajali, građane će prevoziti i Centrotrans jer GRAS nema dovoljno autobusa
Iako je rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Marijinog Dvora trebala početi krajem juna, izvjesno je da će prvi radovi biti početkom jula.
24.06.2021. u 07:58
get url
text

Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, potpisao je ugovor s izvođačem rekonstrukcije - konzorcijem dvije kineske kompanije China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Engineering Group.

VEZANI TEKST - Kinezi će raditi rekonstrukciju pruge, direktor GRAS-a nije siguran koliko će koštati

Novac za rekonstrukciju osiguran je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a koštat će 20,4 miliona eura. Prvi lot od Ilidže do Nedžarića trebao bi biti završen za 60 dana.

Građani Kantona Sarajevo s pravom se pribojavaju najavljene rekonstrukcije tramvajske pruge jer gradski saobraćaj u glavnom gradu funkcioniše sa dosta poteškoća i kada su tramvaji u funkciji. Kada počne ovaj veliki projekat na dionicama gdje se radi rekonstrukcija, tramvaje će zamijeniti autobusi i to najvjerovatnije GRAS-a i Centrotransa.

- Dobio sam uputu od ministarstva saobraćaja KS da ocijenimo naše mogućnosti prilikom rekonstrukcije pruge i koliko možemo da učestvujemo u alternativnom autobuskom saobraćaju. Za pojedine dionice GRAS bi mogao odgovoriti zadatku, ali za neke duže nemamo veći broj vozila. U slučaju da bude više prijevoznika, za nastavak putovanja važit će karte iz prethodnog vida prijevoza – kaže za Faktor Senad Mujagić, v. d. generalnog direktora GRAS-a.

Kontaktirali smo i Centrotrans i postavili pitanje da li će oni prevoziti Sarajlije svojim autobusima za vrijeme rekonstrukcije tramvajske pruge.

- Za sve aktivnosti oko organizacije autobuskog prijevoza, kao zamjenskog prijevoza u vrijeme rekonstrukcije tramvajske pruge, kao i za sve ostale detalje nadležno je Ministarstvo saobraćaja KS, te Vas molimo da im se obratite za sve potrebne informacije. Kao jedan od ovlaštenih operatera, a na upit resornog ministarstva, Centrotrans će odgovoriti da raspolaže sa potrebnim kapacitetima i kadrovima za kvalitetan prijevoz putnika tokom same rekonstrukcije. Dalje, u vezi s plaćanjem prijevoza i važenjem voznih karata u autobusima nadležno je i utvrdit će Ministarstvo saobraćaja KS - rekli su nam iz press službe Centrotransa.

Odgovore smo pokušali dobiti i od ministra Adnana Štete, ali on nije odgovarao na naše telefonske pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.