open-navfaktor-logo
search
Direktorica na odmoru
Dom zdravlja Banja Luka podiže milionski kredit da radnicima isplati plaće
Dom zdravlja Banja Luka planira da se zaduži dva miliona KM kako bi isplatio plaće radnika za decembar prošle godine.
18.01.2024. u 09:23
get url
text

Kako prenosi Capital.ba, odluka o ovom kreditnom zaduženju upućena je Upravnom odboru (UO) ove ustanove na saglasnost, a UO bi ovo pitanje trebalo da razmatra na današnjoj sjednici.

U tom dokumentu je navedeno da se radi o dugoročnom kreditu koji će biti iskorišten za isplatu dijela bruto plaće i ostalih ličnih primanja za decembar 2023. godine, u visini od dva miliona KM.

Kredit bi trebao biti osiguran po efektivnoj kamatnoj stopi do 5,36 posto sa rokom otplate od 36 mjeseci.

- Grad Banja Luka nije osigurao dodatna finansijska sredstva, a na dan 4. 1. 2024, godine duguje Domu zdravija ukupno 550.000 KM - precizirano je u odluci uz napomenu da je Grad Banja Luka usvojio budžet za 2024. godinu, koji za ovu ustanovu predviđa 5,7 miliona KM, ali da taj dokument još nije objavljen na web stranici Grada.

Također je navedeno da je Fond zdravstvenog osiguranja u januaru ovoj ustanovi doznačio 2,4 miliona KM te da su sredstva Fonda iskorištena za isplatu bruto plaća i ličnih primanja za novembar.

Osim toga navedeno je da je bruto plaća radnika od 2022. godine više puta povećavana te da su troškovi medicinskog i nemedicinskog materijala, električne energije i ostali troškovi povećani.

- Kreditom od 2.000.000 KM uspjeli bismo da riješimo probleme tekuće likvidnosti, a pokrili bismo i dugovanja prema radnicima - precizirano je u odluci uz napomenu da bi sredstva za vraćanje kredita bila osigurana iz tekućeg poslovanja, a mjesečna rata bi iznosila najviše do 60.000 KM.

Novinari Capital.ba kontaktirali su direktoricu ove ustanove Nevenu Todorović kako bi dobili pojašnjenje za zaduženje.

Todorović je navela da se nalazi na godišnjem odmoru te da joj treba više vremena kako bi odgovorila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.