open-navfaktor-logo
search
Opasni planovi
Đonlagić: HDZ-ov državni ministar finansija pokušava realizovati finansijski udar na državu
Djelovanjem protiv Ustava Bosne i Hercegovine ministar finansija i trezora BiH (HDZ) Vjekoslav Bevanda, daleko od očiju Vijeća ministara BiH i javnosti, prenosi svojom Odlukom nadležnosti sa države na entitete i Distrikt Brčko, saopćio je Dženan Đonlagić, generalni sekretar i zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH.
02.08.2022. u 11:30
get url
text

- Za međunarodne ugovore o dvostrukom oporezivanju se planira da budu nadležna entitetska ministarstva finansija. Subjektivitet za realizaciju međunarodnih ugovora ima isključivo država Bosna i Hercegovina, a ne entiteti i Brčko distrikt. Za realizaciju ovakvih ugovora je trebalo ovlastiti nekoga unutar Ministarstva finansija i trezora BiH. Samo državno ministarstvo finansija komunicira i razmjenjuje informacije sa entitetskim ministarstvima finansija, a ne nikako obratno! - saopćio je Đonlagić i dodao:

- Na svaki način se želi obesmisliti funkcionisanje državne institucije, a niže nivoe vlasti predstaviti da igraju ulogu države. Međunarodni ugovor po svom karakteru ne može se nikako "prenositi" na entitete! Ovoga puta, kao predmet nasrtaja na državu su međunarodni ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.