open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Dr. Dizdarević izgubio sudski spor, Komori i dr. Drljeviću mora platiti 6.451, a KCUS-u 2.527 KM
Prof. dr. Kemal Dizdarević, izgubio je tužbu koju je podnio protiv Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, predsjednika Ljekarske komore prim. dr. Haruna Drljevića i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Odluka je to Općinskog suda u Sarajevu od 29. septembra 2020. godine. Radi se o prvostepenoj presudu na koju Dizdarević ima pravo žalbe u roku od 30 dana. 
09.10.2020. u 15:27
get url
text

Dizdarević je od Komore, Drljevića i KCUS-a tražio da mu isplate ukupno 15.000 KM, odnosno da mu svi tuženi isplate po 5.000 KM na ime obeštećenja. Dizdarević je u svom tužbenom zahtjevu tražio da Sud obaveže tužene da u roku od 30 dana od pravosnažne presude objave presudu o svom trošku i to: Komora na svojoj službenoj internet stranici, Drljević na portalu Faktor i trećetuženi KCUS na svojoj službenoj stranici.

Općinski sud je, prvostepenom presudom, zahtjev tužitelja odbio u cijelosti kao nosnovan te je Dizdarevića obavezao na naknadu troškova postupka tuženima - Komori i Drljeviću (6.451,20 KM) i KCUS-u (2.527 KM).

Naime, Ljekarska komora je u saopćenju koje je potpisao Drljević (Faktor je objavio saopćenje, kao i Dizdarevićevu reakciju na to saopćenje) 26. januara 2017. godine, navela kako je "ponašanje dr. Dizdarevića neprihvatljivo u ljekarskoj etici". Tačnije, Ljekarska komora Federacije BiH očitovala se o dopisu koji je 19. januara Stručni kolegij Klinike za neurohirurgiju KCUS-a uputio povodom medijskih istupa prof. dr. Kemala Dizdarevića. U odgovoru se navodi kako je ponašanje dr. Kemala Dizdarevića "apsolutno u suprotnosti sa članovima 20. i 21. našeg Kodeksa". To saopćenje Komore i dr. Drljevića možete pročitati ovdje. Odgovor dr. Dizdarevića Komori možete pročitati ovdje. 

Međutim, nakon saopćenja Komore i Dizdarevićevog odgovora, Dizdarević je ipak odlučio tužiti Komoru, Drljevića i KCUS koji je očitovanje Komore objavio na svojoj stranici. U tužbenom zahtjevu je naveo da mu je nanesena šteta, da navodi narušavaju njegov ugled i vrijeđaju profesionalni dignitet te da je zbog toga pretrpio duševnu bol. Sud je tužbeni zahtjev ocijenio neosnovanim jer "predmetni tekst ne predstavlja iznošenje i prenošenje neistinitih činjenica već iznošenje i prenošenje vrijednosnih sudova". Sud je poklonio vjeru svjedocima, odnosno njihovom opisu ponašanja dr. Dizdarevića prema kolegama. 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.