open-navfaktor-logo
search
Ima li testova
Dr. Drljević o stanju u Zenici: Lovimo klastere uvezene iz RS-a, Srbije, Crne Gore
Dr. Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, smatra da bi nedostatak testova za koronavirus u Zeničko-dobojskom kantonu, o čemu je jučer govorio kantonalni ministar zdravstva Adnan Jupić, predstavljao veliki problem u borbi protiv COVID-19.  
15.07.2020. u 13:05
get url
text

- Na području ZDK nalazi se 10 posto od ukupnog broja stanovnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Bilo bi logično da smo u tom procentu dobili testova, ali mislim da to nije slučaj. Navodno u skladištima Federalne uprave civilne zaštite ima određen broj testova. To nije tema iz mog domena, to je pitanje za nadležne federalne institucije – kaže Drljević.
 
Dodao je da su medicinski radnici svjesni da se ne može očekivati ponovno uvođenje restriktivnih mjera.
 
- Preostaje nam da preko medija educiramo stanovništvo, lovimo klastere od kojih su većina uvezena iz bh. entiteta Republika Srpska, Srbije, Crne Gore… U tom slučaju nam treba više ljudi na terenu. Ukoliko ne bude dovoljno testova, prijeti nam nekotrolisana brzina širenja koronavirusa i veći pritisak na zdravstvene ustanove. Našli bismo se u velikim problemima – upozorava Drljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.