open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom Parlamenta FBiH
Dragan Mioković čvrsto na HDZ-ovim postavkama: Još jednom potvrdio da će Naša stranka glasati za Vukoju
AUTOR: M. Ču.
28.05.2024. u 14:32
get url
text
FOTO: Damir Hodžić
Dragan Mioković iz Naše stranke, izjavio je danas predstavnicima medija da je njegov stav, po pitanju izbora sudije Ustavnog suda BiH, od prvog dana jasan. Tačnije, Mioković je još jednom potvrdio da će Naša stranka glasati za HDZ-ovca Marina Vukoju. 
Podsjetimo, Naša stranka i sam Mioković ranije su javno govorili kako u Zastupnički dom treba ići lista kandidata a ne samo jedan kandidat, u ovom slučaju Marin Vukoja. Komisija u kojoj ej i Mioković, a njome predsjedava HDZ-ov Mladen Bošković, izglasala je da u Zastupnički dom pošalju samo jedno ime - Vukoju. 
- Moj stav i političke opcije kojoj pripadam, Naše stranke, da kada je u pitanju izbor sudije Ustavnog suda BiH koji se bira u Parlamentu Federacije BiH, jasan je od prvog dana. Mi smo problematizirali provođenje procedure izbora kakva je propisana odlukom o načinu izbora.
Dobili smo tumačenje Ustavne komisije da procedura nije povrijeđena, i mi ćemo kada ta podtačka dođe na dnevni red glasati za prvoplasiranog. Principijelno jer cijenimo da je provedena procedura, podsjećam vas na tačku dva predmetne odluke, odluke o načinu imenovanja koja kaže da kompletnu proceduru provodi komisija za izbor imenovanja i da nijednim slovom u toj odluci nije predviđeno biranje sudije u plenumu ovdje - istakao je Mioković.
O svom imenovanju na poziciju predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH izjavio je:
- Što se tiče mog imenovanja, za razliku od svih prethodnih pitanja u ovoj tački dnevnog reda, znači njih je ukupno deset, sva ta pitanja osim zamjene na čelu Zastupničkog doma su ekskluzivno politička pitanja, a ovo zamjena gospođe Marinković Lepić, koja je podsjećam vas podnijela ostavku zbog zdrastvenih razloga, i mene, je čisto tehničko pitanje iz prostog razloga što pozicija predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije po prethodnom dogovoru između partnera pripada Našoj stranci. To što ću biti ja, ako naravno od Doma budem izabran, predsjedavajući, to je naravno odluka Naše stranke - istakao je. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.