open-navfaktor-logo
search
Drugi pokušaj
Drama u Banjoj Luci: Stanivuković u vatrogasnom vozilu brani centar grada, odgođena još jedna deložacija
Odgođen je i drugi pokušaj sudskog izvršenja na zemljištu koje je predmet spora između Gradske uprave Banja Luka i preduzeća "Autoprevoz", u centru Banje Luke na lokaciji tzv. Stare autobuske stanice. Radi se o parceli u najužem gradskom jezgru vrijednoj desetine miliona KM.
15.08.2023. u 13:35
get url
text

Pokušaj deložacije trajao je oko tri sata, a na ovom mjestu se okupio veći broj Banjalučana, mahom radnika Gradske uprave zajedno sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

Bilo je pojačano prisustvo pripadnika Sudske policije RS-a.

Stanivuković je kategorično bio protiv da preda ovu parcelu tvrdeći da se radi o legalizovanom kriminalu, a u jednom momentu je ušao u vatrogasno vozilo i parkirao ga ispred sudskih policajaca.

Istakao je da će tu neko vrijeme biti njegova "kancelarija", te pozvao građane da se okupe na protestnom skupu na ovom mjestu večeras u 19 sati.

Generalni direktor "Autoprevoza" Sladomir Đurić, kazao je danas da je prije dvije godine doneseno rješenje o izvršenju, a da imaju pravosnažne presude Okružnog privrednog suda Banja Luka i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Okupio se veliki broj građana: U centru Banje Luke zakazana nova deložacija sa atraktivne parcele

Tvrdi da je ova imovina vlasništvo "Autoprevoza" od 1969. godine i da je kao takva je privatizovana 2002. godine. Rekao je da je ova parcela i gruntovno i katastarski bila uknjižena na "Autoprevoz", a da je Grad Banja Luka bez ikakvog pravnog osnova zauzeo parcel.

- Smatram da za ovim sporom, pa tako i ovim izvršenjem, nije bilo potrebe. Radi se o čistoj stvari – istakao je Đurić.

Naveo je da već 30 godina "Autoprevoz" trpi veliku štetu jer ne može da raspolažemo svojom imovinom, a dodao je da je 2013. godine "Autoprevoz" prodao ovu lokaciju firmi koja je imala namjeru da tu gradi stambeno-poslovni objekat.

Prošla deložacija, koja je bila zakazana za 13. april, također je odgođena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.